Sociálne siete

DOMOV

SR: Reakcia prezidentky, premiéra a ministra zahraničných vecí na dianie v Spojených štátoch

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 10:10

219

large kapitol usa edebc
ZDROJ: Násilné protesty v americkom Kapitole, SITA/AP Photo/John Minchillo

REKLAMA

7. január 2021 12:18 SITA, redakcia

BRATISLAVA – To, čo sa práve deje v Spojených štátoch amerických, je dôkazom toho, ako veľmi nebezpečná vie byť rétorika nenávisti. V reakcii na protesty v americkom Kapitole, do ktorého preniklo niekoľko demonštrantov podporujúcich končiaceho prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa, to uviedla prezidenta Zuzana Čaputová. Pohŕdanie demokratickými inštitúciami je podľa nej cestou ich oslabovania a ohrozenia demokratických práv každého občana. Stanovisko hlavy štátu poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

„Aktuálne dianie mám všetkým zároveň pripomína, aby sme v našich vyjadreniach vždy hľadali cestu, ako atmosféru upokojovať a zmierovať, nepodkopávať dôveru voči všetkému a neživiť vášne tam, kde je nevyhnutný zdravý rozum,“ vyzvala Čaputová.

Korčok očakáva, že americké inštitúcie zvládnu situáciu v duchu právneho štátu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) očakáva, že americké inštitúcie zvládnu vzniknutú situáciu v Kapitole v duchu právneho štátu. Vo svojom statuse na sociálnej sieti tým reagoval na protesty v americkom Kapitole, do ktorého preniklo niekoľko demonštrantov podporujúcich končiaceho prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa. Korčok zdôraznil, že zodpovednosť za vzniknutú situáciu má v rukách práve Trump. Podľa poslanca Národnej rady SR (NR SR) a predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáša Valáška (Za ľudí) ide o škandál, no za prevrat to nepovažuje. Ako napísal na sociálnej sieti, násilie neuspeje, pokiaľ sa proti legitímnej vláde neotočia silové zložky.

„USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná,“ uviedol Korčok. Dianie v americkom Kongrese sleduje s veľkým znepokojením.

Valášek priblížil, že ozajstnou obeťou tohto dňa je Republikánska strana. „Ak si republikáni neporadia rýchle s fašistickým krídlom okolo odchádzajúceho prezidenta, tak ich strana skončila. Časť si ukradne Trump a časť pôjde vlastnou cestou. 167 rokov histórie pôjde hore komínom. Bravó Trump,“ konštatoval. Dôležité podľa neho bude, čo urobia protestujúci 7. januára a hlavne deň po inaugurácii prezidenta Joe Bidena.

Premiér: Kapitol je symbol demokracie

Kapitol je symbolom demokracie. Jeho ústavná funkcia musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát. Na sociálnej sieti Twitter tak premiér Igor Matovič (OĽaNO) reagoval na protesty v americkom Kapitole, do ktorého preniklo niekoľko demonštrantov podporujúcich Donalda Trumpa, končiaceho prezidenta Spojených štátov amerických. Podobné násilie sa podľa Matoviča nedá ospravedlniť.

Násilné protesty v Kapitole sa začali krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode. Neskôr im povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa. Na deeskaláciu napätia vyzvali Trumpa členovia Republikánskej strany i demokrati. Trump neskôr vyzval svojich podporovateľov cez videosprávy, aby v pokoji odišli domov. Správu zverejnil viac ako dve hodiny po tom, čo vtrhli do budovy Kapitolu, kde mal americký Kongres počítať hlasy Zboru voliteľov a potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.

Počas útoku demonštrantov na budovu Kapitolu v americkom Washingtone zahynuli štyri osoby. Doposiaľ zatkli viac ako 52 ľudí, z toho 47 pre porušenie zákazu vychádzania.

Čo sa stalo?

Násilné protesty v Kapitole sa začali 6. januára vo večerných hodinách krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode. Neskôr im povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa. Na deeskaláciu napätia vyzvali Trumpa členovia jeho Republikánskej strany i demokrati. Trump neskôr vyzval svojich podporovateľov cez videosprávy, aby v pokoji odišli domov. Správu zverejnil viac ako dve hodiny po tom, čo vtrhli do budovy Kapitolu, keď mal americký Kongres počítať hlasy Zboru voliteľov a potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.

https://www.globalnews.sk/svet/trumpovi-podporovatelia-vtrhli-do-kapitolu-kongres-prerusil-zasadnutie
https://www.globalnews.sk/svet/pri-utoku-na-kapitol-zahynuli-styria-ludia-zastrelena-zena-bola-vojnova-veteranka

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA