Sociálne siete

COVID19

Štát už celkovo nakúpil 30 miliónov antigénových testov za viac ako 138 mil. eur

Štát by sa už podľa Transparency International Slovensko nemal pri ďalších nákupoch spoliehať na menej transparentné a súťaž limitujúce priame konania, ale zorganizovať riadne obstarávanie.

Zverejnené:

Upravené: 9. februára 2021 o 16:54

798

testovanie
Ilustračné foto, zdroj: SITA/Viktor Zamborský

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Štát už celkovo nakúpil takmer 30 miliónov antigénových rýchlotestov za viac ako 138 mil. eur. Ako na sociálnej sieti konštatuje Transparency International Slovensko (TIS), Ministerstvo hospodárstva SR a Správa štátnych hmotných rezerv koncom januára uzavreli zmluvy na 11,2 milióna kusov testov s domácou pobočkou farmaceutického koncernu Roche. Ide o rovnaké testy kórejského výrobcu SD Biosensor, ako od októbra štátu dodával Eurolab Lambda. O zmene dodávateľa rozhodla cena.

Obe súťaže sa diali podľa nových pravidiel pre priame rokovacie konania v mimoriadnych situáciách. Ako upozorňuje mimovládka, tie umožňujú zmluvu podpísať ihneď po vyhodnotení, bez ohľadu na možné námietky konkurentov. „Antigénových rýchlotestov máme aktuálne milióny a štát by sa tak pri ďalších nákupoch už nemal spoliehať na menej transparentné a súťaž limitujúce priame konania, ale zorganizovať riadne obstarávanie. Expresné lehoty dodania testov majú nepochybne vplyv aj na ich konečnú cenu,“ poukazuje TIS.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA