Sociálne siete

COVID19

Sulík je ochotný stať sa ministrom zdravotníctva

Minister hospodárstva navrhol premiérovi Igorovi Matovičovi, aby vymenil súčastného ministra Mareka Krajčího.

Zverejnené:

Upravené: 24. februára 2021 o 19:28

324

sulik
Richard Sulík, foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Minister hospodárstva a šéf koaličnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík je ochotný stať sa ministrom zdravotníctva. Vyhlásil to počas stredajšieho rokovania vlády. Sulík podľa vlastných slov navrhol premiérovi Igorovi Matovičovi, aby vymenil súčastného ministra Mareka Krajčího. „Lebo zlyhania su očividné a je ich veľa. Ak chceme naozaj bojovať s pandémiou, inak to nejde. Ryba smrdí od hlavy,“ uviedol. Predseda vlády mal pritom tento návrh odmietnuť.

Podľa ministra hospodárstva je jasné, že musíme urobiť zmenu. „Toto sú manažérske zlyhania, ktorých je veľa!“ povedal na margo Krajčího pôsobenia. Sulík podľa vlastných slov už odmieta byť akoukoľvek formou spoluzodpovedný za súčasný stav a nesúhlasí s tým, ako je aktuálne vedený rezort hospodárstva.

Koaličná SaS by sa pritom podľa návrhu Sulíka nevzdala Ministerstva hospodárstva SR, jeho novým šéfom by mohol byť terajší štátny tajomník Ján Oravec.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová vyjadrila šéfovi liberálov podporu. Richard Sulík je podľa nej veľmi skúsený manažér a určite by dobre riadil Ministerstvo zdravotníctva SR. „Jeho rozvaha a profesionálne zohraný tím by boli dobrým prínosom pre občanov Slovenskej republiky,“ povedala.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že ich strana ponúkla premiérovi prebratie zodpovednosti za rezort zdravotníctva nie politickým nominantom ale odborníkom už na jeseň, keď sa situácia zhoršovala. „Náš návrh odmietol,“ povedala Remišová. Zároveň dodala, že o personálnych zmenách medzi lídrami koalície by sa malo diskutovať za zatvorenými dverami a nie cez médiá.

Premiér neuvažuje o výmene ministra zdravotníctva

Premiér Igor Matovič neuvažuje nad výmenou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Povedal to po stretnutí s odborníkmi na Úrade vlády SR. „Opýtal som sa ho, či je to zlý vtip,“ reagoval na Sulíkov návrh Matovič. Podľa neho totiž nemá minister hospodárstva morálne právo Krajčího kritizovať. Zopakoval, že Sulík je zodpovedný „za tisícky mŕtvych“.

Premiér na kritiku koaličnej strany Za ľudí na adresu ministra zdravotníctva reagoval, že „chceli byť ministrami zdravotníctva, nevydalo a teraz by chceli na neho zvaľovať vinu“. Podľa neho si každý nesie svoj diel viny. „Aj ja si ho nesiem, aj Richard Sulík, možno aj Marek Krajčí, hoci na ňom vidím najmenší diel viny. Aj každý jeden z nás, ktorý sa snažil niekedy vybabrať so systémom, obísť pravidlá a nedodržiavať ich,“ doplnil.

Matovič bude rokovať s vedcami aj vo štvrtok 25. februára, diskutovať tak bude s odborníkmi tretí deň. Priblížil, že na okrúhlom stole sa dohodli na „niekoľko desiatkach návrhov“. Debatu označil za mimoriadne plodnú, vecnú, konštruktívnu a odbornú. Dodal, že návrhy plánujú predstaviť spoločne potom, čo ich predložia koaličným partnerom. Opatrenia by mali podľa jeho slov verejnosti priblížiť v najbližších dňoch, najneskôr v piatok 26. februára.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA