Sociálne siete

DOMOV

Sulík odstupuje z pozície ministra hospodárstva

Richard Sulík (SaS) informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Zverejnené:

Upravené: 22. marca 2021 o 16:03

672

large sulik eeab
Richard Sulík, foto: SITA

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) končí vo svojej funkcii. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že už informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú a v utorok 23. marca sa má s ňou stretnúť.

Podľa Sulíka naďalej platí, že ak sa do stredy 24. marca nezrodí v koalícii dohoda, demisiu podajú aj ďalší dvaja ministri za stranu Sloboda a Solidarita (SaS), teda šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok a školstva Branislav Gröhling. Urobiť by tak mali vo štvrtok 25. marca. SaS podľa Sulíka odmieta, aby odovzdali jedno ministerstvo hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Je to jedna z podmienok premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorou podmienil svoj odchod z funkcie. O nových ministroch v rekonštruovanej vláde chce Sulík hovoriť až s novým premiérom.

Šéf liberálov pripustil odchod Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z postu predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Doplnil však, že ide o pozíciu, ktorá sa netýka priamo vlády, ale Národnej rady SR (NR SR). Nefunkčný podľa neho nie je parlament, ale vláda. „Sme pripravení o tejto pozícii diskutovať, ak SaS získa predsedníctvo iného výboru,“ dodal. Ak by Matovič po odchode z premiérskeho kresla ostal členom vlády, Sulík chce byť členom vlády tiež. Zopakoval, že SaS sa bude naďalej snažiť o rekonštrukciu vlády na pôdoryse tejto koalície. Liberáli sú proti predčasným voľbám a podotkol, že by proti nim zahlasovali aj v parlamente.

Dnes o 17:00 má zasadnúť koaličná rada. Podľa Sulíka by sa na nej malo hovoriť o pozmeňujúcich návrhoch k zákonom v parlamente. Účasť Matoviča nemá potvrdenú.

Matovič v nedeľu 21. marca povedal, že je ochotný odísť z funkcie predsedu vlády za splnenie niekoľkých podmienok. OĽaNO požadovalo odchod Sulíka z postu ministra hospodárstva a Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z funkcie predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo. OĽaNO podľa jeho slov prijíma ponuku Márie Kolíkovej na odchod z pozície ministerky spravodlivosti aj Juraja Šeligu, že odíde z funkcie podpredsedu parlamentu. Matovič by naďalej ostalo členom vlády. Hnutie zároveň požaduje opätovné prerozdelenie miest vo vláde striktne na pôdoryse výsledkov parlamentných volieb z roku 2020. Podľa Matoviča to znamená, že SaS sa vzdá jedného ministerstva, ktoré jej OĽaNO „prepustilo“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA