Sociálne siete

DOMOV

Svet podľa šéfa slovenskej diplomacie potrebuje viac spolupráce

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 16:36

197

ivan korcok clanok W d

REKLAMA

29. september 2020 08:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 29. septembra (SITA) – Svet podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nom. SaS) potrebuje viac spolupráce. Šéf slovenskej diplomacie to povedal po telefonáte s novozvoleným predsedom Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) Volkanom Bozkirom a námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a budovanie mieru Rosemary A. DiCarlo. Informuje o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

„Súčasné dianie potvrdzuje, že svet potrebuje viac a nie menej medzinárodnej spolupráce. Strategickým záujmom SR je podpora multilateralizmu, ktorý čelí v ostatnom období mimoriadnemu tlaku,“ povedal. Korčok potvrdil záväzok Slovenska voči OSN na podporu pokračovania reformných procesov zameraných na zvýšenie efektívnosti a transparentnosti tejto organizácie. Za jednu z priorít Slovenska pri OSN označil minister tému reformy bezpečnostného sektora. V rozhovore s námestníčkou generálneho tajomníka OSN DiCarlo dominovali úlohy tejto organizácie pri riešení medzinárodných konfliktov, prerokovali okrem iného aj aktuálne dianie v Bielorusku, na Ukrajine, Blízkom východe a v Náhornom Karabachu.

Pri príležitosti rozhovoru šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol dlhodobé pôsobenie slovenských vojakov a policajtov na Cypre a Golanských výšinách. Spomenul aj plánovaný príspevok Slovenska do výcvikových operácií Európskej únie v Mali a Stredoafrickej republike, ktorý je súčasťou posilňovania stability celého regiónu. „DiCarlo ocenila aktívnu angažovanosť Slovenska v agende budovania mieru a prevencie konfliktov, či už ide o pôsobenie v mierových misiách OSN, ako aj členstvo Slovenskej republiky v Komisii OSN pre budovanie mieru,” uvádza sa v tlačovej správe rezortu zahraničia.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA