Sociálne siete

DOMOV

Univerzita Komenského vstupuje do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl

Protest vyhlásilo vedenie a predsedníctvo Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave.

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2021 o 19:29

309

univerzita komenskeho
Filozofická fakulta Univerzity Komenského, foto: SITA/Diana Černáková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave vstupuje oddnes do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller. Protest vyhlásilo vedenie a predsedníctvo Akademického senátu UK. Miller podotkla, že politizáciu vnímajú nielen cez predstavený návrh novely vysokoškolského zákona z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR). Politizácia sa podľa nich prejavuje aj finančnou politikou ministerstva voči verejným vysokým školám. Ako vysvetlila Miller, túto politiku začalo ministerstvo uplatňovať od tohto kalendárneho roka. Doplnila, že podstatou tejto politiky je aj zníženie prísunu financií aj tak dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám.

„Tieto kroky vytvárajú na vysokých školách prostredie úplného podriadenia ministerstvu,“ uzavrela Miller.

Ministerstvo školstva pre agentúru SITA uviedlo, že znenie novely ešte nie je definitívne a pracuje na ňom. Objasnilo, že od začiatku sú k spolupráci prizývaní aj zástupcovia vysokých škôl, odborníci z externého prostredia a zahraniční konzultanti. „Tento predbežný návrh zavádza opatrenia na vysokých školách, ktoré doteraz v systéme chýbali. Podobné systémy riadenia fungujú aj vo viacerých krajinách Európskej únie, ako napríklad v Rakúsku, Nemecku, Francúzsku či Škandinávii,“ priblížilo. Zároveň dodalo, že výslednú verziu znenia budú oficiálne prezentovať. Rezort verí, že zástupcovia vysokých škôl pristúpia k diskusii o skvalitnení vysokoškolského prostredia zodpovedne, vecne a odborne.

Vysoké školy sa ohradzujú voči politizácii vysokého školstva a obmedzovaniu jeho autonómie. Vyplýva to z ich odpovedí pre agentúru SITA k otázke, či sa pripoja k protestu UK. Rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský uviedol, že univerzita sa pripája k protestu vyhlásenému UK proti politizácii riadenia vysokých škôl a politike znižovania financií dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám. „Akademický senát Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici plne podporuje odmietavé stanovisko a argumenty Rady vysokých škôl SR a Slovenskej rektorskej konferencie zo dňa 23. februára 2021 k návrhu novely zákona o vysokých školách,“ doplnil.

Aj vedenie, Akademický senát a Vedecká rada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach podporujú tieto vyhlásenia. Ako uviedol hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan, zástupcovia univerzity zásadne odmietajú uskutočňovanie akýchkoľvek kľúčových zmien vo vysokom školstve bez riadnej diskusie. Zároveň vyzvali ministerstvo na začatie konštruktívneho dialógu so všetkými zainteresovanými stranami. UPJŠ požaduje, aby novela zákona o vysokých školách, ako im bola predložená, nebola v danom znení daná do legislatívneho procesu. „UPJŠ v Košiciach zváži ďalší postup v nadväznosti na kroky MŠVVaŠ SR a v koordinácii s postupom ostatných vysokých škôl,“ dodal. Rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť podotkol, že univerzita sa k zmene vysokoškolského zákona vyjadrila ešte 28. januára. Dodal, že sa stotožňuje s uzneseniami prijatými na 97. zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie, ktoré sa konalo 23. februára v Bratislave.

Ministerstvo základné atribúty a dôvody novelizácie vysokoškolského zákona predstavilo vysokoškolskej obci 23. februára. Na diskusii sa zúčastnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis (SaS).

Ako prvý vyhlásil štrajkovú pohotovosť v súvislosti so zverejneným návrhom novely vysokoškolského zákona Akademický senát Trnavskej univerzity v Trnave 26. februára. Ministra Gröhlinga zároveň požiadal o jeho stiahnutie. Ako vysvetlila predsedníčka Akademického senátu Trnavskej univerzity Katarína Karabová, tento návrh zásadným spôsobom dehonestuje charakter vysokého školstva na Slovensku. Štrajkovou pohotovosťou hrozí ministerstvu v tejto súvislosti aj RVŠ SR. Tá od vedenia rezortu dôrazne žiada, aby vypracovalo legislatívne návrhy v oblasti vysokého školstva v spolupráci so všetkými reprezentáciami vysokých škôl v zmysle zákona o vysokých školách a v súlade s programovým vyhlásením vlády.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA