Sociálne siete

DOMOV

V 45 okresoch Slovenska sa dnes začína druhé kolo plošného testovania

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 22:39

604

VK  eaeb
ZDROJ: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

7. november 2020 09:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 7. novembra (SITA) – V 45 okresoch Slovenska sa dnes začína druhé kolo plošného testovania na koronavírus. Občania sa budú môcť dať otestovať dnes a v nedeľu 8. novembra v čase od 8:00 do 20:00. Testovanie antigénovými testami je určené pre osoby, okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR, nad 10 rokov, ktoré sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7 percenta a viac. Tiež pre osoby, ktoré potrebujú navštíviť dané okresy v termíne od 9. do 14. novembra.

Testovanie sa uskutoční v okresoch Senica, Skalica, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Turčianske Teplice, Humenné, Medzilaborce, Michalovce, Snina, Sobrance, Vranov nad Topľou, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Gelnica, Spišská Nová Ves, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Dunajská Streda, Partizánske, Prievidza, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Zvolen, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Žilina.

K dispozícii bude celkovo 2 819 odberných miest v sobotu a 2 734 v nedeľu. Okrem plánovaných odberných miest v rámci 45 testovaných okresov rezort obrany dobrovoľne otvorí aj ďalšie odberné miesta v okresoch, ktoré hraničia s takzvanými červenými okresmi, a to na základe požiadaviek samospráv. V tomto prípade štát poskytne pre odberné miesta nad rámec plánu antigénové testy, certifikáty a dokumentáciu ako aj personál z radov Ozbrojených síl SR (OS SR) a Policajného zboru SR. Ostatný personál a ochranné pomôcky budú v réžii samospráv, ktoré o tieto odberové miesta nad rámec plánu požiadajú.

Presný počet odberových miest bude podľa rezortu obrany uverejnený na stránke www.somzodpovedny.sk, predbežne však OS SR plánujú testovať na rovnakých odberových miestach ako v rámci celoplošného testovania. Totožné by mali byť aj odberné tímy. Na príprave ďalšej fázy operácie Spoločná zodpovednosť sa podľa ministerstva obrany podieľa viac ako 2-tisíc príslušníkov OS SR.

Testovať zamestnancov vo vlastnej réžii budú môcť opäť aj firmy nad 4-tisíc zamestnancov, prípadne skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedeli zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4-tisíc osôb. Túto možnosť má využiť desať firiem. Ministerstvo obrany zároveň dôrazne vyzýva obyvateľov, aby si na vystavené certifikáty dávali pozor, keďže v prípade ich straty alebo znehodnotenia im nebudú môcť byť vystavené nové. Na druhom kole plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa môžu zúčastniť aj občania bez certifikátu z prvého kola.

Na prvom kole celoplošného testovania sa zúčastnilo 3 625 332 ľudí. Pozitívny výsledok testov malo 38 359 ľudí, teda 1,06 percenta. Uskutočnilo sa v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA