Sociálne siete

DOMOV

V nitrianskej nemocnici majú takmer 200 pacientov s COVID-19, pre okres chcú tvrdší lockdown

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 15:08

198

large nitra pristroje eface
ZDROJ: Rezort obrany zabezpečil leteckú a pozemnú prepravu piatich pľúcnych ventilácií do Fakultnej nemocnice Nitra, SITA/Ministerstvo obrany SR

REKLAMA

4. január 2021 12:15 SITA, redakcia

NITRA – Vo Fakultnej nemocnici v Nitre je dnes hospitalizovaných 190 pacientov s ochorením COVID-19. Osemnásť z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec. Nemocnica mala pôvodne vyčlenených 220 lôžok pre COVID pacientov, aktuálne reprofilizovala ďalších päť lôžok. Fakultnej nemocnici chýba približne 200 zdravotníckych zamestnancov, ktorí sú práceneschopní.

Nemocnica sa snaží nepriaznivú situáciu riešiť presmerovaním ďalších pacientov do iných nemocníc, ktoré nie sú tak extrémne vyťažené množstvom pacientov s COVID-19. Riaditeľ nemocnice Milan Dubaj v reakcii na terajšiu pandemickú situáciu v regióne požiadal na rokovaní krízového štábu okresu o tvrdý lockdown, ktorý by platil v okrese Nitra.

Okresný krízový štáb žiada pre Nitru a okolie ešte tvrdší lockdown

Okresný krízový štáb v Nitre žiada obmedzenie činnosti čo najväčšieho počtu výrobných prevádzok v okrese, testovanie zamestnancov podnikov a obmedzenie počtu zákazníkov v obchodoch tak, aby na jedného pripadalo 25 metrov štvorcových plochy. Zatvorené majú byť aj materské školy v regióne, fungovať by mali len pre deti zamestnancov z kritickej infraštruktúry.

„Situácia v Nitre je naďalej kritická. Počet nakazených nám stúpa, za posledných sedem dní sme najhorším okresom na Slovensku,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas. Nitra sa podľa neho pripravuje na celoplošné testovanie, ktoré má byť v piatok, sobotu a v nedeľu. Testovanie sa má uskutočniť nielen v meste, ale aj v obciach okresu Nitra. Primátor Hattas vyzval obyvateľov, aby s ohľadom na situáciu v regióne prišli na testovanie. O návrhoch okresného krízového štábu, ktoré sa týkajú zatvorenia materských škôl alebo počtu zákazníkov v obchodov, rozhodne podľa Hattasa Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. O opatreniach, ktoré sa týkajú obmedzenia činnosti výrobných podnikov, bude musieť rozhodovať Ústredný krízový štáb. Veľké podniky by sa mohli zatvoreniu vyhnúť antigénovým testovaním, čo je podľa primátora Nitry efektívne riešenie.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Milan Dubaj potvrdil, že nemocnica je so svojimi kapacitami na hrane svojich možností a situácia je kritická. Pacienti s COVID-19 pribúdajú denne v desiatkach, za posledných 24 hodín ich zomrelo desať. Momentálne je v nemocnici 195 pacientov s COVID-19, z toho 16 je na umelej pľúcnej ventilácii. Nemocnica má neustále približne dvesto zamestnancov práceneschopných, preto podľa Dubaja požiadala o vydanie pracovných povinností pre prvých 12 ambulantných lekárov, zatiaľ ich však do nemocnice reálne nepovolali. Nitrianska nemocnica zaznamenala aj prvé úmrtie zdravotníka, ide o 47-ročného muža, ktorý pomáhal na urgentnom príjme.

V univerzitnej nemocnici v Košiciach je 224 pacientov s ochorením COVID-19

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice je momentálne hospitalizovaných 224 pacientov s ochorením COVID-19, 20 pacientov je v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii. Agentúru SITA o tom informovala Monika Krišková z komunikačného oddelenia UNLP.

„V tejto chvíli máme k dispozícii 284 lôžok, percentuálna obsadenosť je 79 percent, takže pripravujeme ďalšiu reprofilizáciu lôžok,“ uviedla Krišková. Ako ďalej dodala, pľúcnych ventilácií je zatiaľ dostatok, horšie je to s personálom. COVID pacienti pribúdajú a stúpajú najmä počty kriticky chorých, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

„Počas druhej vlny sme mali už viac ako 360 na koronavírus pozitívnych zdravotníkov, 130 je v tejto chvíli v karanténe. Naši zamestnanci zo všetkých oddelení, kliník aj ambulancií už pred Vianocami začali vypomáhať na COVID oddeleniach, aby sme predišli výraznému nedostatku personálu. Všetky pracoviská fungujú v obmedzenom režime, zabezpečujeme len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a starostlivosť o onokologických pacientov či pacientov po transplantácii,“ dodala Krišková.

Zvolenská nemocnica má 40 pozitívnych zamestnancov

Nemocnica AGEL Zvolen má aktuálne 40 zamestnancov pozitívne testovaných na COVID-19. Vedenie nemocnice muselo vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu prijať viaceré organizačné opatrenia. Informovala o tom hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková.

„K dnešnému dňu evidujeme 40 COVID pozitívnych zamestnancov, ďalších dvoch máme v karanténe. Na COVID oddelení poskytujeme zdravotnú starostlivosť za prísnych protiepidemiologických opatrení 42 pacientom, ďalší traja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a deväť je suspektných,“ uviedla riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá.

Nemocnica na základe pokynu ministerstva zdravotníctva reprofilizovala celkovo 80 lôžok pre pacientov s COVID-19 a k dispozícii má na pandemických lôžkach štyri prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu. „Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sme boli nútení obmedziť všetky plánované operačné výkony, časť ambulantných činností, lôžkovú kapacitu všetkých oddelení okrem pôrodnice,“ dodala Veselá.

V nemocnici stále platí prísny zákaz návštev vrátane zákazu prítomnosti otca pri pôrode. Naďalej je možné dať sa v mobilnom odberovom mieste otestovať bezplatným antigénovým testom, nemocnica realizuje aj PCR testy objednaným pacientom.

Nemocnica v Komárne vyčlenila ďalších 14 lôžok

Nemocnica v Komárne vyčlenila ďalšie lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19, pripravuje sa tiež na očkovanie zamestnancov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Martina Pavliková. „Keďže pacientov s koronavírusom v regióne pribúda, nemocnica na základe príkazu ministra reprofilizovala celkovo 30 percent lôžok s možnosťou pripojenia pacieta na kyslík,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že nemocnica je v zozname ministerstva zdravotníctva vyčlenená ako jedno z 25 očkovacích centier a pripravuje sa na očkovanie svojich zamestnancov v najbližších dňoch.

„K dnešnému dňu evidujeme 24 pacientov s koronavírusom a ďalších sedem je suspektných. Jedného pacienta máme na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedol riaditeľ komárňanskej nemocnice Miroslav Jaška a dodal, že zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus je 22, ďalších šesť je v karanténe. „Celkovo nám aj z iných dôvodov chýba 46 zamestnancov,“ doplnil. Nemocnica navýšila pre pozitívnych pacientov ďalších 14 lôžok, čo je dokopy 49. Napojení na umelú pľúcnu ventiláciu môžu byť traja pacienti. „Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu nemocnica na základe príkazu ministerstva zdravotníctva musí do konca januára odložiť všetky plánované operácie, takže bude poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť,“ doplnila hovorkyňa.

„Pripravujeme sa na očkovanie našich zamestnancov, a to už tento týždeň. V našej nemocnici bude zriadené aj očkovacie miesto pre verejnosť, to však bude pripravené pravdepodobne až od 11. januára 2021,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice. Nemocnica naďalej poskytuje možnosť testovania na dvoch mobilných odberových miestach, na bezplatné antigénové testovanie a na PCR test pre objednaných záujemcov. „V nemocnici stále platí zákaz návštev, výnimka sa vzťahuje po dohode s riaditeľom nemocnice a primárom príslušného oddelenia len na pacientov v terminálnom štádiu,“ uzavrela hovorkyňa.

Levická nemocnica vyčlenila celkom 39 lôžok

Levická nemocnica vyčlenila celkom 39 lôžok pre pacientov pozitívnych na COVID-19. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Martina Pavliková. „Nemocnica rozšírila reprofilizované lôžka na celkovo 39 pre pacientov s koronavírusom, aktívne pristupuje k zvládnutiu kritickej situácie v Nitrianskom samosprávnom kraji,“ uviedla hovorkyňa s tým, že na základe príkazu ministra zdravotníctva môže nemocnica do konca januára vykonávať len akútnu zdravotnú starostlivosť.

„Naša nemocnica má celkovo 230 lôžok. Z nich je reprofilizovaných 34 lôžok pre pacientov s COVID-19, k tomu päť lôžok na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu,“ vysvetlil riaditeľ levickej nemocnice Ján Belanský. K dnešnému dňu majú v nemocnici 31 pozitívnych pacientov na štandardnom lôžku, šesť pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, jeden je na neinvazívnej ventilácii a ďalší traja pacienti sú na umelej pľúcnej ventilácii z dôvodu iného ochorenia. „Aktuálne máme pozitívnych alebo v karanténe 40 zamestnancov,“ doplnil riaditeľ. Nemocnica je zaradená do zoznamu 25 miest, ktoré ministerstvo zverejnilo ako očkovacie miesta pre verejnosť.

Ďalšie lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenila aj nemocnica v Zlatých Moravciach. „K dnešnému dňu evidujeme 13 pozitívne testovaných zamestnancov, ďalších päť je v karanténe. Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť pre 28 pacientov s koronavírusom, dvaja sú suspektní. Dnes očakávame preloženie dvoch pacientov z Fakultnej nemocnice Nitra a dvoch pacientov z Levíc, “ uviedla poverená riaditeľka nemocnice Nina Horniaková. Nemocnica v Zlatých Moravciach má aktuálne vyčlenených 30 bežných lôžok s pripojením na kyslík pre pozitívnych pacientov, čo je 43 percent z celkovej lôžkovej kapacity.

V nemocnici v Handlovej evidujú osem pozitívnych pacientov a štyroch pozitívnych zamestnancov

V handlovskej nemocnici evidujú osem COVID pozitívnych pacientov a štyroch pozitívnych zamestnancov. Nemocnica sa v zmysle príkazu Ministerstva zdravotníctva SR stala Subjektom hospodárskej mobilizácie a musela reprofilizovať oddelenie dlhodobo chorých na COVID oddelenie. Informovala o tom hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavlíková.

„K dnešnému dňu evidujeme osem COVID pozitívnych pacientov, prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu v nemocnici nemáme. Zo zamestnancov nemocnice sú pozitívne tri zdravotné sestry a jeden nezdravotnícky pracovník. Približne 50 percent zamestnancov nemocnice už ochorenie COVID-19 prekonalo,“ uviedla riaditeľka handlovskej nemocnice Marta Eckhardtová.

Nemocnica pre pandémiu koronavírusu reprofilizovala celkovo 40 lôžok. Nemocnica naďalej poskytuje aj možnosť dať sa bezplatne otestovať na mobilnom odberovom mieste v čase od 8:00 do 14:00. „Nemocnica pripravuje možnosť objednávania sa na antigénové testovanie, aby sme tak občanom skrátili čas strávený čakaním na testovanie. Objednávanie je možné na adrese www.e-vuc.sk v sekcii Trenčiansky samosprávny kraj/mobilné odberové miesta,“ dodala riaditeľka. Handlovská nemocnica ponúka aj možnosť dať sa otestovať PCR testom, pre pacientov s COVID passom v pondelok a štvrtok od 8:00 do 10:00. Pre samoplatcov je vymedzený čas v pondelok a vo štvrtok od 10:00 do 12:00.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA