Sociálne siete

DOMOV

V utorok začne najvyšší súd prejednávať odvolania v kauze miliónových zmeniek

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 22:21

189

large MG up dddaac
ZDROJ: Ilustračná foto/SITA/Igor Svítok

REKLAMA

13. december 2020 17:57 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V utorok 15. decembra sa začne na Najvyššom súde SR (NS SR) verejné zasadnutie v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek. Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v tomto prípade vo februári tohto roku uznal za vinných podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Marian K. má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Marian K. voči Pavlovi R. a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry Ján Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana K. požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. Vec je okrem utorka vzhľadom na rozsiahlosť spisového materiálu na súde vytýčená aj na stredu 16. decembra. Pôvodne sa zasadnutie v tejto veci malo uskutočniť už 10. a 11. novembra, zrušili ho však pre pandemickú situáciu.

Vo veci falšovania zmeniek čelí separátnemu procesu aj obžalovaný Štefan A. Ten na hlavnom pojednávaní na ŠTS v novembri odmietol svoju vinu. V procese s Marianom K. a Pavlom R. vystupoval v pozícii svedka, pričom potvrdzoval verziu obžalovaných, že zmenky vznikli v roku 2000 ako súčasť vysporiadania sporu o TV Markíza v rámci kauzy Gamatex.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA