Sociálne siete

DOMOV

Vedci vyzvali EÚ na ukončenie klietkových chovov

Medzinárodná skupina vedcov a vedkýň zaslala tento týždeň Európskej komisii list na podporu európskej občianskej iniciatívy Koniec doby klietkovej. Medzi odborníkmi a odborníčkami, ktorí dokument podpísali, je etologička a ochrankyňa prírody Dr. Jane Goodall, Ph.D., DBE, Posol mieru OSN a zakladateľka Jane Goodall Institute. List vyzýva Európsku komisiu na postupné ukončenie používania všetkých klietok v chovoch zvierat.

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2021 o 14:49

457

sliepky
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/The Brewers

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA –  Viac ako 140 vedcov a vedkýň, vrátane 15 odborníkov a odborníčok zo Slovenska, zaslalo EÚ list na podporu európskej iniciatívy občanov a občianok Koniec doby klietkovej, ktorá získala 1,4 milióna podpisov. Informovala o tom Sloboda zvierat.

Vedci a vedkyne vyzývajú EÚ, aby ukončila používanie klietok v chovoch tzv. hospodárskych zvierat. Dr. Jane Goodall, ktorá ukončenie používania klietok verejne podporuje, svoj podpis okomentovala: „Väčšina ľudí dnes chápe, že vtáky sú vnímavé bytosti. Chovali sme sliepky zachránené z priemyselných veľkochovov a každá z nich mala jedinečnú osobnosť. Všetky prejavovali emócie, ako je radosť či strach. Napredujúci vedecký výskum to dokazuje, a niet pochýb o tom, že život v malej klietke spôsobuje veľké utrpenie. EÚ musí konať v prospech miliónov sliepok a ďalších zvierat, s ktorými sa takto kruto zaobchádza.“

Napriek tomu, že Zmluva o fungovaní EÚ uznáva zvieratá ako cítiace bytosti, je v individuálnych a skupinových klietkach po celej Európe väznených viac ako 300 miliónov prasiat, sliepok, králikov, husí, kačíc, prepelíc a teliat. Väčšina klietok je úplne holých, zvieratá sú v nich stiesnené a nemôžu sa voľne pohybovať, často dokonca ani zmeniť polohu, vystrieť si končatiny či roztiahnuť krídla. Vedecký výskum ukazuje, že klietky majú vážne nedostatky z hľadiska dobrých životných podmienok zvierat (v liste sa o nich píše podrobnejšie). Odklon od klietkových chovných systémov a ich náhrada komerčne životaschopnými alternatívami, by priniesol zásadný posun v celom našom potravinovom a poľnohospodárskom systéme a zlepšil by životy stovkám miliónov zvierat ročne.

„Sme hrdí na to, že máme na svojej strane svetoznámu doktorku, biologičku Jane Goodall a ďalších vedcov a vedkýň, aj zo Slovenska, ktorí si želajú ukončenie klietkových chovov. Často totiž počúvame, že naša požiadavka nie je vedecky podložená,“ uviedla Silvia Čaňová, koordinátorka kampane Koniec doby klietkovej zo Slobody zvierat, a dopĺňa: „List vedcov a vedkýň dodáva váhu iniciatíve, ktorá získala podporu 1,4 milióna občanov EÚ (takmer 30-tisíc občanov a občianok Slovenska), 170 európskych organizácií, desiatok europoslancov a europoslankýň i Európskeho výboru regiónov. Obrovské množstvo zvierat po celej Európe každý deň zbytočne trpí v stredovekých klietkach a to je v 21. storočí neprijateľné. Veríme, že Európska komisia sa zaviaže k vytvoreniu legislatívy, ktorá dobu klietkovú raz a navždy ukončí.“

“Podpora, ktorú iniciatíva Koniec doby klietkovej ale aj požiadavka ukončiť krutosť klietkového chovu miliónov zvierat ročne od vedcov a vedkýň získala, je jasným signálom, že klietkový chov zvierat musíme konečne a definitívne v rámci celej Európskej únie zakázať. Iba tak dokážeme ukončiť zbytočné utrpenie, ktoré zvieratá v tomto chove zažívajú,” dodáva Martin Smrek z organizácie Humánny pokrok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA