Sociálne siete

DOMOV

Viac ako polovica primátorov a starostov je spokojných s kvalitou internetového pripojenia

Viac ako polovica (54,6 percenta) opýtaných primátorov a starostov je spokojných s kvalitou internetového pripojenia, ktoré používa mestský, respektíve obecný úrad.

Zverejnené:

Upravené: 31. decembra 2020 o 8:00

208

brett jordan O Cf H Ta B THQ unsplash eea
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Brett Jordan

REKLAMA

31. december 2020 08:50 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Viac ako polovica (54,6 percenta) opýtaných primátorov a starostov je spokojných s kvalitou internetového pripojenia, ktoré používa mestský, respektíve obecný úrad. Pre 23,7 percenta je internetové pripojenie pomalé. Časté výpadky internetu avizuje 14 percent respondentov. „Internetové pripojenie nie je dostupné v celej budove (budovách) úradu“ bola odpoveď 6,3 percenta opýtaných. Iný problém avizovalo 0,7 percenta a rovnaké percento sa nevedelo vyjadriť. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) od 12. októbra do 24. novembra na vzorke 523 respondentov. V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Primátori a starostovia oslovení v prieskume okrem iného odpovedali na otázku: „Aké internetové pripojenie využíva mestský/obecný úrad? Pokiaľ používate viacero druhov pripojení, uveďte ktoré považujete za najdôležitejšie.“ Z výsledkov vyplýva, že metalické/DSL pripojenie využíva 41,1 percenta samospráv a optické je súčasťou 29,5 percenta mestských a obecných úradov. Rádio, respektíve satelit využíva 14 percent samospráv. Mobilný internet používa 7,1 percenta samosprávnych úradov. Inú odpoveď uviedlo päť percent respondentov a odpovedať nevedelo 3,3 percenta oslovených.

Z prieskumu tiež vyplýva, že 51,5 percenta samospráv nemá vybudovanú intranetovú (vnútornú) sieť, ktorá prepája jednotlivé útvary úradu navzájom, alebo ktorá prepája mestský, či obecný úrad s inými organizáciami samosprávy. Vnútornú sieť na komunikáciu v rámci úradu má 25,5 percenta samospráv. Intranet nemá, ani neplánuje zaviesť 10,6 percenta mestských a obecných úradov. Celkovo 3,3 percenta samospráv má vnútornú sieť prepojenú s dcérskymi firmami a organizáciami. Intranet výlučne na komunikáciu iba s dcérskymi spoločnosťami má 0,4 percenta samospráv. Inú odpoveď uviedlo 2,3 percenta respondentov a odpovedať nevedelo 6,9 percenta oslovených.

V prípade 55,6 percenta miest a obcí, ktoré majú intranetovú sieť, jej správu zabezpečuje externá firma. Vlastným zamestnancom údržbu siete zabezpečuje 19,2 percenta mestských a obecných úradov. Externý spolupracovník na tieto činnosti má uzatvorenú zmluvu v 23,8 percenta samospráv. Inú odpoveď uviedlo 0,7 percenta a rovnaké percento respondentov nevedelo odpovedať.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA