Sociálne siete

DOMOV

Visolajský: Kým na vyššiu mzdu sestry nie sú peniaze, prevážame špeciálom jediného pacienta

Snaha zachrániť každého pacienta je podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia samozrejmosťou, problém je však inde.

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2021 o 18:45

348

large rusko doktor bdfe
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Bermix Studio

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA  – Slovenskí zdravotníci majú ministerstvo, čo povie, že na vyššiu mzdu sestry nie sú na Slovensku peniaze. Nakazenému lekárovi v dôchodkovom veku, čo prežil COVIDový zápal pľúc a následne sa vrátil pracovať do nemocnice, pošle za jeden deň COVIDovej PN 36 eur, infikovanej sanitárke za 10 dní COVIDovej PN 165 eur. A potom prevážame vládnym špeciálom jediného pacienta v lietadle tisíc kilometrov do nemeckej nemocnice, aby sa o neho starali spokojní nemeckí lekári a sestry. Na sociálnej sieti to konštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský s tým, že letová hodina lietadla Tu-154M vychádza na približne 4 200 eur, k tomu sa ešte pripočítavajú letiskové poplatky.

„Nie je nám tu na Slovensku ani trochu trápne?“ pýta sa Visolajský. Snaha zachrániť každého pacienta je podľa neho samozrejmosťou, problém je však inde. „Slovensko sa dnes prosí o pomoc ostatným krajinám, aby nám poslali svojich zdravotníkov, prosíme, aby nám liečili našich pacientov, lebo Slovensku chýbajú lekári a sestry. Zamýšľa sa niekto, prečo nemáme viac personálu v nemocniciach? Ak niekto zo súčasného ministerstva povie, že to spôsobili minulé vlády, pýtam sa, čo také za rok spravilo súčasné ministerstvo zdravotníctva, aby to tak nebolo?“ konštatoval predseda LOZ. Visolajský dodal, že zažil mesiace „trápnych“ debát, aby naše ministerstvo dalo slovenským zdravotníkom, ak sa nakazia na COVID-19 pri výkone svojho povolania, PN, akú majú na Slovensku policajti, vojaci, ale aj samotní zamestnanci ministerstva. Odpoveď z rezortu podľa neho bola, že im to nemôže dať, aby to nezneužívali.

Visolajský tiež upozornil na to, že ministerstvo zároveň tlačí na nemocnice, aby mali vyrovnané rozpočty. To sa podľa neho pri obmedzených príjmoch, bez toho, aby rezort ako regulátor dohliadal na zdravotné poisťovne, nedá dosiahnuť inak, ako znižovaním personálnych nákladov. Fakultná nemocnica Nitra, v ktorej Visolajský pracuje, navrhuje teda lekárom, že im časť nadčasov nebude preplácať, ale poskytne im za ne náhradné voľno. Mesačne tak chce podľa predsedu LOZ na jednom atestovanom lekárovi „ušetriť“ okolo 200 eur. Viacerí lekári už vedenie nemocnice upozornili, že po takejto zmene odídu z nemocnice preč. Vedenie nemocnice sa však napriek tomu svojho úmyslu stále nevzdalo. „V rámci ‚optimalizácie personálnych nákladov‘ sú moje kolegyne sestry nespokojné, lebo ich vedenie núti za nadčasy brať si náhradné voľno. Áno, v čase keď hovoríme, že pre pacientov nemáme dosť sestier a tak, pacientov po jednom vozíme vládnym špeciálom do Nemecka,“ uzavrel.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA