Sociálne siete

DOMOV

Vláda chystá opatrenia, ktorými chce znížiť cenu energií, tvrdí Remišová

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2022 o 17:26

1096

Zdroj: Facebook / Veronika Remišová

REKLAMA

Globalnews

Riešenie zvyšujúcich cien energií by mala vláda predstaviť v najbližších dňoch, a to tak, aby ceny energií všetkým klesli. Informoval o tom portál teraz.sk.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová to vyhlásila v nedeľnej diskusnej relácii O päť minúť 12 na RTVS. Bývalý minister financií Kamenický tvrdí, že vláda s týmto problémom nič nerobí.

Remišová skonštatovala, že inflácia a zvyšovanie cien sú celosvetovým problémom. Priblížila, že strana Za ľudí na koaličnej rade vyzvala príslušných rezortných ministrov, aby začali pripravovať riešenie.

„Toto riešenie by do desiatich dní malo byť predložené na vládu tak, aby sa znížili všetkým ceny za energie,“ oznámila. So zvýšením cien energií podľa nej súvisí aj zdražovanie potravín. Znižovanie sadzieb dane z pridanej hodnoty však, ako uviedla považuje iba za krátkodobé opatrenie.

Ficov syn si kúpil luxusný byt bez hypotéky

Ministerka tiež priznala, že existuje legislatívna diera, pretože sú domácnosti, ktoré sa odpojili od centrálneho zásobovania tepla, a teda nepatria medzi regulované subjekty. To by podľa nej malo riešiť ministerstvo hospodárstva.

Kamenický sa vyjadril, že vláda so zdražovaním zatiaľ neurobila „absolútne nič“. Oznámil, že opatrenia už uskutočnilo niekoľko krajin, napríklad Rakúsko, Belgicko či Poľsko. Zároveň sa podľa neho na Slovensku neúnosne zvýšili „necovidové“ výdavky. „Táto vláda šafári s peniazmi,“ povedal Kamenický.

Riešením stúpajúcich cien môžu byť podľa Kamenického vratky na teplo či plyn alebo dočasné zníženie DPH. Spomínal aj pomoc pre gastro a cestovný ruch, napríklad cez zníženie DPH na 5 %. Zdroje na opatrenia by sa podľa neho mohli nájsť napríklad znovuzavedením bankového odvodu.

AKTUALITA: Exšéfa Vojenskej spravodajskej služby našli mŕtveho

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA