Sociálne siete

COVID19

Vláda schválila Cestovateľský semafor

Prečítajte si, cestovné odporúčanie pre všetky krajiny sveta.

Zverejnené:

Upravené: 10. júna 2021 o 13:15

703

Ilustračné fofo, zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Vláda Slovenskej republiky schválila Cestovateľský semafor, ktorý posudzuje jednotlivé krajiny z pohľadu vývinu ich epidemickej situácie, stavu zaočkovanosti populácie a možnosti šírenia nových mutácií COVID-19. Na základe hodnotenia sú krajiny následne zaradené do jednej z troch farebných kategórií. Farebná kategorizácia má priamy dopad na určenie podmienok návratu osôb do SR zo zahraničia. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej stránke.

Zelené krajiny: Krajiny EÚ a krajiny s priaznivým vývinom epidemickej situácie alebo vysokou mierou zaočkovanosti.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a šírením nových mutácií koronavírusu SARS-CoV-2, odporúča občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do krajín zaradených v zozname zelených krajín.

Červené krajiny: Krajiny s nepriaznivou epidemickou situáciou.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a šírením nových mutácií koronavírusu SARS-CoV-2, odporúča občanom necestovať do krajín zaradených v zozname červených krajín.

Čierne krajiny: Krajiny so zlým vývojom epidemickej situácie alebo šírením nebezpečných variantov COVID-19. Zoznam čiernych krajín tvoria všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú uvedené na zelenom a červenom zozname.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a šírením nových mutácií koronavírusu SARS-CoV-2, dôrazne odporúča občanom necestovať do krajín zaradených v zozname čiernych krajín.

Aktuálne rozdelenie krajín podľa cestovateľského semaforu

Podmienky návratu do Slovenskej republiky, karanténne opatrenia, povinnosti a výnimky sú uvedené v aktuálnej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, tlačivá súvisiace s cestovaním sú zverejnené na webovej stránke ministerstva, ako aj na stránke korona.gov.sk.

Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných opatrení vo svete sa občan SR v prípade vycestovania do zahraničia vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní. Dávame preto do pozornosti zoznam pravidelne aktualizovaných obmedzení na hraniciach a podmienok vstupu do krajín sveta dostupný na webovej stránke rezortu diplomacie SR.

V prípade núdze v zahraničí sa môžu občania Slovenskej republiky obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplomatickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (+421 2 5978 5978).

Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby pri cestovaní do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka na Google Play alebo na Apple store.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA