Sociálne siete

DOMOV

Vlk dravý bude na Slovensku definitívne celoročne chránený

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 9:34

914

large vlk cea
ZDROJ: Unsplash/M. Zonderling

REKLAMA

8. január 2021 05:31 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Vlk dravý bude na Slovensku definitívne celoročne chránený. Tlačový odbor Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) o tom informoval v tlačovej správe. Vo štvrtok 7. januára sa začalo rozporové konanie medzi MŽP SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Envirorezort podľa zákona môže vydať vyhlášku aj bez odstránenia výhrad iných rezortov, musí ale dôjsť k vzájomnému rokovaniu. Podmienky na vydanie vyhlášky tak podľa envirorezortu boli splnené, vďaka čomu bude vlk dravý celoročne chráneným živočíchom.

„Ministerstvo životného prostredia oceňuje, že minister pôdohospodárstva po návrate z nemocnice umožnil, aby sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Vyzývame, aby ukončil zabíjanie chráneného vlka skôr, než 15.januára. Najlepšie s okamžitou platnosťou. Preukáže tým, že ministerstvo pôdohospodárstva si cení hodnotu chránených dravcov a neslúži lobby trofejných poľovníkov,“ uviedlo MŽP SR. Pre zdržanie spôsobené tým, že rezort pôdohospodárstva blokoval rokovanie o vyhláške, pravdepodobne nedôjde k nadobudnutiu platnosti skôr, než v piatok 15.januára.

Vydanie vyhlášky by tak malo ukončiť dlhoročné spory, ktoré každoročne sprevádzali rokovania o stanovenie kvóty na odlov vlkov v nasledujúcej poľovníckej sezóne. Kým envirorezort presadzoval vždy nulovú kvótu, agrorezort ju nikdy nestanovil. V poľovníckej sezóne 2019/2020 bola kvóta stanovená tak, že povoľovala odlov 35 jedincov vlka dravého. Hoci minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) avizoval, že podporuje nulovú kvótu na odlov vlka, na poľovnú sezónu 2020/21 napokon MPRV SR stanovilo kvótu 50 vlkov. Rozhodnutie vyvolalo na MŽP SR veľkú nespokojnosť. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) preto avizoval, že vyhlási vlka za celoročne chránené zviera.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA