Sociálne siete

DOMOV

Vo Vysokých a Západných Tatrách a v Malej Fatre platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 17:40

208

teya ythcn AY Lgf Q unsplash cee
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Teya

REKLAMA

17. január 2021 10:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier a v Malej Fatre platí dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). V ostatných pohoriach platí mierne (2. stupeň) lavínové nebezpečenstvo. Je to dôsledok poslednej periódy sneženia (86 hod), počas ktorej napadlo do 80 centimetrov nového snehu, ktorý padal navyše za súčinnosti vetra. Frontálny systém sa pohyboval od severozápadu, preto sú nové zrážky sústredené najmä na južne orientovaných expozíciách. Na severných expozíciách je problematická prisnežená povrchová inoväť, ktorá sa vytvorila na povrchu snehovej pokrývky počas mrazivých dní pred príchodom frontu. Nebezpečné miesta sa tak nachádzajú na všetkých orientáciách. Stredislo lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby o tom informuje na svojej webovej stránke.

Dlhodobo nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, preto je predpoklad, že v kritických miestach (záveterné strany vysokých polôh, veľmi strmé svahy) sa situácia bude zhoršovať. Sneh si zachováva prachový charakter, uvoľniť lavínu je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obvzlášť na strmých svahoch. Počas dňa sa môžu vyskytovať aj spontánne lavíny. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Dnes ráno pretrvávalo v horských oblastiach polooblačné chladné počasie so slabými snehovými prehánkami. Ranná teplota sa pohybovala od -24 stupňov Celzia v najvyšších polohách po -12 stupňov Celzia na podhorí. Vietor sa utíšil a fúkal len slabý vietor prevažne severozápadných smerov o sile do 5 metrov za sekundu, len v najvyšších polohách viacej. Sneh z poslednej periódy sneženia (+80 centimetrov za 86 hodín vo Vysokých a Západných Tatrách) je uložený hlavne na južne orientovaných expozíciách. Rozložený je v pohoriach veľmi nerovnomerne, najviac je akumulovaný v pásme hornej hranice lesa a na záveterných stranách hrebeňov (prevažne JV). Na hrebeňoch sú často vytvorené mohutné preveje a záveje.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA