Sociálne siete

COVID19

Vyžadovať antigénové testovanie v ambulanciách ako povinnosť nie je reálne, tvrdí prezidentka ZAPu

Zuzana Dolinková upozorňuje na to, že ambulantní poskytovatelia nie sú povinní vykonávať antigénové testovanie vo svojich ambulanciách.

Zverejnené:

Upravené: 12. februára 2021 o 14:09

364

Testovanie
Ilustračné foto, SITA/ Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Vyžadovať antigénové testovanie v ambulanciách ako povinnosť nie je reálne. Tvrdí to prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková, ktorá tým reaguje na pokyn lekára Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Podľa neho majú ambulantní lekári na území kraja zabezpečovať testovanie pacientov na COVID-19. Dolinková upozorňuje na to, že poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti nie sú povinní vykonávať antigénové testovanie vo svojich ambulanciách. Na základe platných zmlúv medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami majú ambulancie možnosť, ale nie povinnosť testovať.

„V tejto súvislosti musím rovnako zopakovať, že výška úhrady za zdravotný výkon antigénového testovania zo strany zdravotných poisťovní v plnej výške nepokrýva náklady poskytovateľa na daný výkon,“ podotkla prezidentka zväzu. Pripomenula tiež, že na zrealizovanie výkonu antigénového otestovania pacienta musí byť vyčlenená osobitná časť ordinačných hodín, aby neboli ohrození pacienti, ktorým sa poskytuje kuratívna alebo preventívna starostlivosť. Lekár a ostatný personál sa musí chrániť ochrannými pomôckami a v prípade pozitívneho výsledku musí vykonať dezinfekciu ambulancie a priestorov čakárne a zabezpečiť likvidáciu nebezpečného biologického odpadu. „Preto nie je ani logisticky možné testovať pacientov počas bežnej prevádzky ambulancie a odsúvať tak potrebnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť v neprospech pacientov len na úkor testovania,“ konštatovala Dolinková.

„Zaoberal sa lekár NSK pri vydávaní tohto pokynu vôbec otázkou, kto a kedy bude pacientov na ambulanciách fyzicky liečiť a poskytovať denne desiatky telekonzultácií, ak by sa pacienti chodili na ambulancie hromadne a povinne testovať? Bolo zohľadnené vekové zloženie ambulantných lekárov a ich zdravotných sestier pri presúvaní tejto epidemiologicky rizikovej činnosti na už aj tak poddimenzované a preťažené ambulancie?“ pýta sa prezidentka ZAPu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA