Sociálne siete

DOMOV

Výzva na rozširovanie kapacít MŠ mala byť zverejnená už v lete, upozorňuje ZMOS

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:11

189

large skolka fadb
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/BBC Creative

REKLAMA

4. december 2020 09:54 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňuje, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl (MŠ). Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v MŠ zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci. V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Ako ďalej priblížil, jedným z problémov sú financie na budovanie a rozširovanie kapacít všade tam, kde samosprávy potrebujú vytvoriť podmienky pre splnenie tejto zákonnej povinnosti. V tejto súvislosti sa ZMOS obrátil na sekciu Programov regionálneho rozvoja rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

„Združenie v liste upozornilo na to, že riešenie tohto problému je síce výsostne regionálne a miestne, avšak mimoriadne akútne. Vo výraznej miere je však limitované chýbajúcimi kapacitami MŠ a absentujúcimi výzvami pre samosprávy na financovanie rozširovania kapacít ako aj budovania nových kapacít,“ spresnil Kaliňák.

Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania naráža aj na problém chýbajúcich kapacít. Nevyriešenie tohto problému v niektorých regiónoch a obciach podľa združenia ohrozuje predprimárne vzdelávanie detí mladších ako 5 rokov, keďže budú musieť byť prednostne prijímané deti do povinného predprimárneho vzdelávania. ZMOS zároveň požiadal o informáciu, v akom časovom horizonte by samosprávy mohli očakávať zverejnenie výziev určených na budovanie a rozširovanie kapacít MŠ z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu. Kaliňák dodal, že pre MŠ bolo pôvodne vyčlenených takmer 30 miliónov eur.

Platná legislatíva v oblasti zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania vstupuje do účinnosti v roku 2021.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA