Sociálne siete

DOMOV

Za bývalej vlády štát plánoval prevziať pozemky v Istrocheme, hovorí Budaj

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 23:03

212

large budaj adfb
ZDROJ: Na snímke ján Budaj, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

27. december 2020 10:37 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Za bývalej vlády štát plánoval prevziať pozemky v bratislavskom Istrocheme. V rozhovore pre agentúru SITA a portál NášVidiek.sk to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Podľa šéfa envirorezortu bývalá vláda pripravila približne pred tromi rokmi taký zákon, ktorý umožňoval, že environemntálnymi záťažami znečistený pozemok by súkromný vlastník dočasne odovzdal do vlastníctva štátu. Ten by následne s pomocou peňazí z eurofondov pozemok vyčistil a vrátil ho majiteľovi. Popri tom by vlastníkovi štát ešte platil komerčnú cenu nájomného za prenájom pozemkov.

„Ja som až s nechápavým obdivom pozeral, kam to dohnali. Čiže v zákone stojí, že vlastne občania vám budú platiť nájom za pozemky, ktoré vám štát vyčistí z eurofondov od znečistenia, ktoré ste sa v privatizačnej zmluve zaviazali vyčistiť vy. Neviem, koľko kilometrov štvorcových má areál Istrochemu, ale predstavte si, že si tam dáte komerčnú cenu prenájmu pozemku v Bratislave. A celé sa to bude čistiť 10 rokov,“ povedal Budaj.

Areál Istrochemu patrí pod spoločnosť Duslo Šaľa, ktorá je členom koncernu Agrofert. Jeho majiteľom je predseda vlády Českej republiky Andrej Babiš. Podľa Budaja by cena odstránenia všetkých environmentálnych záťaží v areáli Istrochemu mohla dosiahnuť sumu 540 miliónov eur.

„Preto som pripravil novelu zákona, ktorá tieto móresy definitívne ukončí,“ uzavrel Budaj.

Celý rozhovor je dostupný na: https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/budaj-vsetko-bolo-pripravene-aby-stat-prevzal-pozemky-v-istrocheme-vycistil-ich-a-potom-vratil-majitelom/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA