Sociálne siete

COVID19

Za otvorené školy: Nová kampaň ministerstva upozorňuje na zaočkovanosť

Minister školstva spúšťa celoslovenskú kampaň – spolu so zriaďovateľmi škôl apeluje „Za otvorené školy“.

Zverejnené:

Upravené: 5. augusta 2021 o 15:26

326

ziak
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Fungovanie škôl od septembra ovplyvní miera zaočkovanosti. Epidemiológovia upozorňujú, že intenzita tretej vlny pandémie bude závisieť od rozhodnutia čo najväčšieho počtu ľudí pre vakcináciu. Otvorené školy a prezenčnú výučbu v školských laviciach v novom školskom roku tak môže udržať očkovanie každého z nás. K podpore očkovania sa pridávajú aj zriaďovatelia škôl Bratislavského samosprávneho kraja. Informuje o tom ministerstvo školstva na svojej stránke.

Mesiac pred otvorením škôl je zaočkovanosť aspoň prvou dávkou vakcíny na úrovni približne 42% celkovej populácie. Minister školstva Branislav Gröhling preto vyrazil na turné po všetkých krajoch, aby spolu so zriaďovateľmi, ale aj zástupcami rôznych organizácií vyzýval rodičov, učiteľov a žiakov, aby pomohli toto číslo zväčšiť a prispieť ku kolektívnej imunite.

„Od miery zaočkovanosti závisí, ako budú fungovať školy. Som si istý, že všetci chceme, aby sa žiaci vzdelávali v triedach. Preto budeme vyzývať, aby ľudia ešte využili tento mesiac a dali sa zaočkovať. Ochránia tak seba, znížia riziko šírenia vírusu, prispejú ku kolektívnej imunite a predovšetkým prispejú k tomu, aby školy normálne fungovali,“ apeluje šéf rezortu školstva.

Vzhľadom na šírenie delta variantu môžu na školách vznikať ohniská nákazy, čo môže mať za následok zatváranie tried. Prerušeniu prezenčnej výučby môže zabrániť vyššia zaočkovanosť. Očkovaním totiž nielen znižujeme riziko ťažkého priebehu ochorenia, ale aj znížime aj riziko prenosu vírusu.

Aj keď je v súčasnosti najvyššia zaočkovanosť celkovej populácie na západnom Slovensku, stále nie je dosiahnutá kolektívna imunita. Kampaň preto minister odštartoval vo veľkokapacitnom očkovacom centre Bratislavského samosprávneho kraja, kde túto ideu podporil predseda Bratislavskej župy, primátor mesta Senec a starostovia viacerých bratislavských mestských častí. „Myslím si, že samosprávy, župy, mestá a obce odviedli kus práce v organizácii očkovania aj v budovaní povedomia o ňom. Ďakujem tiež občanom, ktorí očkovanie už využili, pretože takto chránia seba, svojich blízkych a prispievajú k tomu, aby sme sa vrátili do normálneho života. Tretia vlna však  už prichádza a jediný spôsob, ako ju každý zvládneme v zdraví je, že sa zaočkujeme. Urobili tak už viac ako 2 milióny Slovákov a cez 2 miliardy ľudí na celom svete. Očkovanie je zatiaľ najlepšie riešenie, aké pri prichádzajúcej tretej vlne máme,“ vyzval Branislav Gröhling.

Na potrebu nadobudnutia kolektívnej imunity apeloval v súvislosti so školami aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. „Počas obdobia zatvorených škôl sa z dnešných stredoškolákov obrazne povedané stala gaučová generácia, ktorá v podstate dvanásť mesiacov nechodila do školy. Deti sa síce učili online, ale dištančné vzdelávanie narazilo na svoje limity. Nie každému žiakovi vyučovanie vyhovovalo a nie každá škola ho mohla pre svoje odborné vzdelávanie realizovať. Je to pre mladú generáciu istým spôsobom stratený rok. Nehovoriac o tom, že utrpeli aj sociálne kontakty. Našou spoločnou úlohou je, aby sa to už nezopakovalo a školy mohli ostať otvorené. V podstate existuje jediná účinná možnosť, ako to dosiahnuť a tou je očkovanie.“

Ministerská kampaň „Za otvorené školy“ sa počas najbližších týždňov presunie do všetkých slovenských krajov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA