Sociálne siete

DOMOV

Za porušenie pravidiel očkovania budú hroziť zdravotníckym zariadeniam sankcie

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 23:03

262

large krajci ddfbae
ZDROJ: Minister zdravotníctva Marek Krajčí, SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

13. január 2021 01:19 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Za porušenie pravidiel očkovania budú hroziť zdravotníckym zariadeniam sankcie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý v stredu s pripomienkami odobrila vláda. Ako sa uvádza v materiáli, účelom tejto úpravy je predchádzanie spoločensky nežiaducemu správaniu. Ide najmä o uprednostňovanie osôb v rozpore s prioritizáciou vakcinácie, ktorá je uvedená v Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu COVID-19. Podľa nej majú byť v prvej vlne zaočkovaní zdravotníci, študenti medicíny spĺňajúci kritériá pre zdravotníkov, pracovníci domovov sociálnych služieb pre dôchodcov, policajti, vojaci či pracovníci kritickej infraštruktúry. Vláda v stredu schválila novely viacerých zákonov v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Kabinet zároveň súhlasil, aby sa novelami parlament zaoberal v skrátenom režime.

Pokiaľ sa zistí, že nemocnica postup Národnej stratégie očkovania nedodržala, hrozí jej pokuta do výšky 10-tisíc eur. Sankciu bude možné udeliť právnickej osobe, ktorá je za takého uprednostnenie zodpovedná. Pred rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Nové usmernenia, ktoré rezort zverejní, budú podľa Krajčího exaktné a kontrola by tak mala byť jednoduchšia. „Vždy to však závisí od daného očkovacieho centra. Pokiaľ tam nebudú čestní ľudia, tak kontrolovať, či sa niekto nepredbehne, je veľmi náročné,“ doplnil. Rezort sa však bude snažiť zisťovať, kde bol zoznam porušený. Ak nemocnica pokutu dostane, minister sa podľa jeho slov bude pýtať, akým spôsobom sa pokuta preniesla aj do osobnej zodpovednosti osoby, ktorá pochybila.

Novelou zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú taktiež schválila vláda, sa upravuje možnosť vykonávania očkovania aj mimo zdravotníckych zariadení ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Cieľom je umožniť čo najrýchlejšiu realizáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sa tiež rozširuje možnosť výkonu diagnostického testu aj žiakom tretieho alebo štvrtého ročníka študijného odboru zdravotnícky asistent. Po novom tiež budú môcť zdravotnícki pracovníci vykonávať zdravotnícke povolanie aj v režime výkonu dobrovoľníckej činnosti a študenti a žiaci budú môcť vykonávať diagnostický test samostatne bez dohľadu iného zdravotníckeho pracovníka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA