Sociálne siete

DOMOV

Za vraždu exprimátora dostala Zsuzsová 21 rokov s maximálnym stupňom stráženia

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:01

169

large zsuzsova dc
ZDROJ: Na snímke obžalovaná Alena Zs., SITA/AP Photo/Petr David Josek

REKLAMA

4. december 2020 11:27 SITA, redakcia

BANSKÁ BYSTRICA – Vo veci závažného zločinu úkladnej vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes padol verdikt, ktorým súd troch obžalovaných uznal za vinných. Roman O., Alena Zs., ktorá je súdená aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, a Vladimír M. dostali trest odňatia slobody na 21 rokov. Všetci obžalovaní majú byť umiestnení v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia.

Obžalovaní sú tiež povinní uhradiť manželke obete nemajetkovú ujmu vo výške desaťtisíc eur. Rozsudok senátu ŠTS nenadobudol právoplatnosť, pretože prokurátor podal odvolanie vo vzťahu ku všetkým obžalovaným. Voči všetkým výrokom súdu sa odvolali aj obžalovaní a ich právni zástupcovia. Rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. Na posledné pojednávanie a vyhlásenie rozsudku prišiel len hlavný obžalovaný Roman O., pričom Alenu Zs. a Vladimíra M. zastupovali len ich obhajcovia.

Podľa zdôvodnenia rozsudku vražda súvisela s kampaňou na pozíciu primátora Hurbanova, ktorým sa chcela stať aj obeť aj hlavný obžalovaný Roman O., motívom malo teda byť odstránenie konkurenta. Podľa súdu je vo výpovediach Aleny Zs. veľa rozporov, pričom súd ako nedôveryhodné označil jej vysvetľovanie pôžičiek a množstvo ďalších vecí.

Čítanie rozsudku bolo na 20 minút prerušené pre náhlu nevoľnosť zapisovateľky, ktorú ošetrili záchranné zložky. V pojednávaní sa pokračovalo za prítomnosti náhradnej zapisovateľky.

Podľa rozsudku si mal Roman O. pre predchádzajúce spory objednať vraždu bývalého primátora Basternáka u Aleny Zs., ktorá objednávku sprostredkovala Vladimírovi M. Ten vraždu zorganizoval spolu so Štefanom Kaluzom, ktorý je už za jej spáchanie právoplatne odsúdený na 25 rokov. Vladimír M. mu mal zabezpečiť zbraň a aj vybrať miesto činu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadal pre všetkých troch obžalovaných tresty odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Tí od začiatku procesu svoju vinu a účasť na vražde popierali. Podľa Aleny Zs. si svedok Zoltán A. všetko vymyslel a vo svojich výpovediach klamal. Zoltán A., ktorý je kľúčovým svedkom v kauze vraždy exstarostu Hurbanova, s políciou spolupracuje aj v prípade objasnenia vraždy Kuciaka.

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil. Alena Zs. v minulosti robila Romanovi O. politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú súkromnú bezpečnostnú službu.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA