Sociálne siete

DOMOV

Zákaz vychádzania sa začne v sobotu 19. decembra

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 21:14

202

large BP  cbb
ZDROJ: Na snímke uprostred zľava: minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie po skončení rokovania 60. schôdze vlády SR/ SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

16. december 2020 17:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Zákaz vychádzania sa začne v sobotu 19. decembra. Na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Dodal, že zákaz vychádzania bude mať množstvo výnimiek. Zatvorené budú všetky obchody s výnimkou nevyhnutných. Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) uviedol, že opatrenia boli pripravené koncepčne tak, aby trvali do 10. januára.

Holý spresnil, že zákaz vychádzania bude platiť od soboty 19. decembra od 5:00 ráno. Povolená bude cesta do zamestnania, na nákup liekov, potravín, krmív a iných doplnkov pre zvieratá. Vláda odporúča všetkým zamestnávateľom, aby umožnili zamestnancom prejsť na home office, teda prácu z domu, ak je to možné. Holý doplnil, že bude možné ísť tiež do banky, na poštu, do zásielkovní, ale aj do výdajných miest e-shopov. Omše budú mať výnimku zo zákazu vychádzania. Či sa bohoslužby budú konať a koľko ľudí sa na nich bude môcť zúčastniť, má ešte upraviť vyhláška hlavného hygienika. Otvorené môžu ostať aj lyžiarske strediská s tým, že ide o individuálny šport.

„Ak si niekto objedná tovar cez internet, tak si ho bude môcť vyzdvihnúť,“ doplnil podpredseda vlády.

Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Podľa vlády by mali byť medzi ľuďmi vytvorené takzvané bubliny, ktoré majú vytvoriť členovia najviac dvoch domácností.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že na cestovaní do zahraničia sa nemení nič, pretože okolité krajiny „sú červené“ a povinná je teda karanténa a následne test.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA