Sociálne siete

DOMOV

Zákonná úprava bezpečnostných previerok sa bude meniť, povedal Kollár v diskusnej relácii

Predseda parlamentu v relácii televízie TA3 V politike uviedol, že pri previerke Daniela Lipšica nebol porušený zákon.

Zverejnené:

Upravené: 14. februára 2021 o 14:13

303

kollar
Boris Kollár, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

BRATISLAVA – Vládna koalícia plánuje meniť zákon o bezpečnostných previerkach. Ako dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), problémom súčasnej úpravy je, že napríklad kandidát na špeciálneho prokurátora, ktorý nie je prokurátorom, o previerku sám nemôže požiadať. Previerka je pritom podmienkou kandidatúry.

„My sme vytvorili v parlamente Hlavu XXII. Umožnili sme kandidovať aj neprokurátorom, ale neumožnili sme priamo neprokurátorovi, aby si vypýtal previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ),“ povedal Kollár s tým, že za prokurátorov, ktorí chcú do funkcie špeciálneho prokurátora kandidovať, podáva žiadosť Generálna prokuratúra SR. „Už som to dal napraviť,“ zdôraznil Kollár. V budúcnosti by tak neprokurátori mali mať právo priamo zadať požiadavku NBÚ na vykonanie previerky.

Pokiaľ ide o previerku zvoleného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, o ktorú žiadal minister práce Milan Krajniak, podľa Kollára sa tak stalo ešte v auguste 2020, keď bol vo funkcii v súčasnosti obvinený Dušan K. a voľba nového špeciálneho prokurátora sa nepredpokladala. Účelom previerky podľa šéfa parlamentu bolo, aby mohol Lipšic zastupovať rezort práve „v prípade nejakých sporov a problémov“. „Na každom ministerstve máte päť-šesť ľudí, ktorí by mali mať tieto previerky „prísne tajné“, takže nie je to nič neobvyklé,“ povedal Kollár. Pokiaľ ide o rýchlosť, ktorou Lipšic previerku získal, podľa šéfa parlamentu v tejto oblasti nebol porušený zákon. „Ak mal všetky veci na poriadku, tam to môže byť aj za dva mesiace,“ dodal Kollár.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA