Sociálne siete

DOMOV

ZASTAVME KORUPCIU: Bývalý šéf daňových kriminalistov mal vplyv aj v oblasti hazardu a u diaľničiarov

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:23

268

large IMG  eddac
ZDROJ: Ilustračné foto/Globalnews

REKLAMA

19. november 2020 11:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Vplyv obvineného bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) siahal aj k hazardu a diaľničiarom. Ako ďalej v článku na portáli denníka SME informuje Nadácia Zastavme korupciu, hneď niekoľko prepojení spája exšéfa KÚFS s firmami Eurogold a Eurogold Game. „Obe firmy sú z oblasti hazardu a obe spoluriadila dlhoročná partnerka Ľudovíta M. Dagmar Kapusníková. Firmy tiež sídlia na rovnakej adrese a majú zároveň blízko k prešovskému podnikateľovi Štefanovi Poláčekovi,” konštatuje nadácia.

Zároveň sa podľa nadácie do vysokej pozície novovzniknutého Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) dostal dlhoročný podriadený Ľudovíta M. z KÚFS Karol Cebo. „Pod úrad spadajú aj spomínané firmy Eurogold a Eurogold Game. A Cebo zastáva na úrade práve post riaditeľa odboru dozoru a kontroly, a to aj v súčasnosti,” uvádza sa v článku.

Nadácia tiež informuje, že v uznesení Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), na základe ktorého bol obvinený dočasne stíhaný vo väzbe, sa spomína aj možné zneužitie funkcie. „Pred pár rokmi mal Ľudovít M. poskytnúť ,tretej strane‘ informáciu o pripravovanom zásahu KÚFS na hracie automaty. Adresát tak mal dosť času sa na akciu pripraviť. Zásah skutočne o niekoľko mesiacov – v júni 2018 prebehol,” píše nadácia.

Článok takisto spomína spoločnosti Ravi a Spoma, ktoré mali podľa medializovaných informácií väzby na Ľudovíta M. Podľa nadácie im Finančná správa za stráženie svojich budov vyplácala státisíce eur. „Vybrali ich pritom cez takzvaný prieskum trhu, teda nie bežnou súťažou, ale cez voľnejšie pravidlá. Sumy zákaziek sa pritom len tesne zmestili do limitu, kedy sú tieto voľnejšie pravidlá povolené,” uvádza nadácia s tým, že minimálne jednu zo súťaží už preveruje aj Úrad pre verejné obstarávanie. Spomenuté firmy podľa Zastavme korupciu riadi právnik Jozef Harakaľ, ktorý na deň presne striedal vo vedení esbéesky Abas Ľudovíta M. Ten odtiaľ smeroval priamo do čela KÚFS.

Podľa nadácie firmy Spoma a Lama SK, v ktorej zastáva vysoký manažérsky post partnerka Ľudovíta M., získali zákazky aj na diaľničnom tuneli Višňové. „Národná diaľničná spoločnosť, ktorá stavbu tunela už roky zabezpečuje, teraz za tieto zmluvy dostala pokuty spolu za takmer 25-tisíc eur. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie porušili diaľničiari zákon dokopy pri ôsmich zákazkách,” dodala nadácia.

https://index.sme.sk/c/22537318/mako-mal-u-daniarov-a-v-hazarde-vlastnu-chobotnicu.html

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA