Sociálne siete

DOMOV

Zbraňová amnestia končí v piatok 30. apríla

Význam zbraňovej amnestie je hlavne v prevencii – znížení počtu nelegálne držaných zbraní a streliva, a tým aj v znížení páchania trestnej činnosti so zbraňou.

Zverejnené:

Upravené: 28. apríla 2021 o 13:09

426

zbran strelba
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/LOGAN WEAVER

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – V marci odovzdali občania na útvaroch Policajného zboru 327 nelegálne držaných strelných zbraní a 3 589 kusov streliva. Pripomíname, že štvrté kolo zbraňovej amnestie končí 30. apríla, dokedy môžu občania beztrestne odovzdať nelegálne držané strelné zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Celkovo bolo odovzdaných od novembra do konca marca 860 zbraní a 21 472 kusov streliva. Informuje o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe na svojej stránke.

Odovzdané zbrane a strelivo skúmajú priebežne balistici Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru na troch pracoviskách: Bratislava, Košice a Slovenská Ľupča. Aktuálne je spracovaných a preskúmaných vyše 40 percent prípadov zo zbraňovej amnestie.

Objavila sa aj zaujímavosť. Jeden občan odovzdal v marci naraz 34 kusov zbraní, ktoré ešte čakajú na balistické preskúmanie. Medzi nimi boli raritné exempláre ako napríklad samopal nemeckej výroby Vollmer-Erma zavedený v rokoch 1925-30, nemecký samopal MP35/I používaný hlavne v medzivojnovom období či samočinné pušky MP43 známe tiež ako Sturmgewehr 44 z obdobia druhej svetovej vojny.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA