Sociálne siete

DOMOV

Zdravotnej starostlivosti na Slovensku hrozí kolaps

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 23:44

295

large sanitka aefa

REKLAMA

27. október 2020 14:30 SITA, Jan Volek

BRATISLAVA 27. októbra (SITA) – Zdravotnej starostlivosti na Slovensku hrozí kolaps. Zástupcovia pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na to upozornili na tlačovej konferencii iniciatívy Stop hazardu so zdravím. Návrh rozpočtu na rok 2021 podľa nich neprináša nádej na zlepšenie tejto situácie. Vyzývajú pre to vládu SR a poslancov Národnej rady SR, ktorí budú schvaľovať návrh zákona o štátnom rozpočte na novembrovej schôdzi, aby ich vypočuli. Ak štát podľa nich neprestane šetriť na zdraví svojich občanov, v zdravotníctve nebude dostatok peňazí na zdravotnú starostlivosť. Ak podľa odborníkov neprídu ďalšie peniaze, na Slovensku hrozí dlhšie čakanie na pomoc zdravotníkov. Ako uviedli, niektoré z nemocníc by pri nižších platbách od zdravotných poisťovní nemuseli prežiť a chýbajúce peniaze budú musieť pacienti pravdepodobne zaplatiť z vlastného vrecka.

Podľa signatárov iniciatívy je potrebné, aby sa štát vrátil k pôvodnému modelu platieb odvodov za deti, študentov či dôchodcov a zvýšil tieto platby na úroveň päť percent z vymeriavacieho základu, ktorým je priemerná mzda spred dvoch rokov. Takto by podľa odborníkov dostalo zdravotníctvo potrebnú injekciu na boj s pandémiou. Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Zuzana Dolinková upozornila, že kým v Česku z dôvodu aktuálnej pandemickej situácie zvýšili platbu na jedného poistenca štátu z 39 na 64 eur mesačne, na Slovensku je to stále okolo 30 eur.

„Dnes síce akútne riešime pandémiu, ale v pozadí sú utlačené iné mimoriadne závažné vlečúce sa problémy zdravotníctva. Tým najväčším je nedostatok peňazí na liečbu pacientov. Najväčší rest nemajú ľudia, ktorí chodia do práce a odvádzajú dane, ale štát, ktorý nedáva dosť peňazí na liečbu tých, ktorí do práce nemôžu chodiť alebo nechodia,“ konštatoval viceprezident Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof Viliam Dobiáš. Ako povedal predseda združenia Slovenský pacient Radoslav Herda, cieľom kampane je získať si verejnosť na svoju stranu. Vyzval preto na zapojenie sa do ankety na stránke stophazardusozdravim.sk.

Do iniciatívy Stop hazardu so zdravím sa zatiaľ zapojili Asociácia na ochranu práv pacientov, Občianske združenie Slovenský pacient, Zväz ambulantných poskytovateľov, Asociácia súkromných lekárov SR, Asociácia nemocníc Slovenska, Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie, Asociácia slovenských kúpeľov, Asociácia ADOS v SR, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, Slovenská komora ortopedických technikov, Slovenská komora zubných lekárov, Asociácia dopravnej zdravotnej služby, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská lekárska únia špecialistov a zdravotné poisťovne Dôvera a Union.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA