Sociálne siete

DOMOV

Žilinka: Medzi námestníkmi nebude žiadny zo spolukandidátov na post generálneho prokurátora

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 23:27

218

large BP  dbaf
ZDROJ: Na snímke novovymenovaný generálny prokurátor SR Maroš Žilinka/SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

11. december 2020 14:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Medzi námestníkmi nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku nebude žiadny zo spolukandidátov, ktorý sa uchádzal o túto funkciu. Žilinka to povedal v dnešnej relácii Braňo Závodský Naživo Rádia Expres. Potvrdil, že by nových námestníkov rád predstavil budúci týždeň. Prvé kroky Žilinku po jeho vymenovaní smerovali podľa jeho slov na Generálnu prokuratúru SR, kde s vedením riešil napríklad otázku zmeny organizačnej štruktúry, ktorá by mala prispieť k jednotnosti presadzovania trestnej politiky či k efektívnejšiemu využívaniu ľudských kapacít.

„Rozprávali sme sa aj o tom, že budem navrhovať Národnej rade SR organizačnú zmenu aj pokiaľ ide o úrad špeciálnej prokuratúry či o výmenu personálneho obsadenia,“ uviedol Žilinka s tým, že by chcel personálne posilniť špeciálnu prokuratúru. „Je absurdné, aby na oddelení boja proti korupcii pracovali piati prokurátori,“ podotkol a dodal, že by mal mať v tomto smere aj podporu vlády SR.

Nový generálny prokurátor sa v relácii vyjadril aj k rozsudku Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Ja sa ten rozsudok snažím ako prokurátor pochopiť, ale nedarí sa mi to. Nepovažujem ho za správny a už vôbec nie za náležite odôvodnený. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry v danej veci podal odvolanie a verím, že Najvyšší súd SR rozhodne zákonným a spravodlivým spôsobom,“ povedal Žilinka aj z pozície poškodeného, keďže táto trestná vec súvisí aj s údajnou prípravou jeho vraždy.

To, že sa špeciálny prokurátor Dušan K. ocitol vo väzbe a je trestne stíhaný je podľa Žilinku hanba pre prokuratúru. Zastal sa však prokurátorov úradu špeciálnej prokuratúry, „pretože nemali nič spoločné s tým, z čoho je Dušan K. obvinený“. Nový generálny prokurátor zároveň potvrdil, že po tom, ako vzali Dušana K. do väzby, vykonali analýzu spisov, ktoré mal v kancelárii. „Bolo tam myslím 110 spisov. Nie sú to všetko otvorené spisy a mali byť pôvodne v archíve. Nevedno, z akého dôvodu ich mal pán špeciálny prokurátor u seba v kancelárii. Tieto spisy však boli ihneď prerozdelené, koná sa v nich a v niektorých zaznamenávame zásadné posuny. Napríklad, v kauze Gorila bolo v pomerne krátkom čase vznesené obvinenie,“ vysvetlil Žilinka. Doplnil, že boli dané pokyny na vykonanie previerok zákonnosti a plynulosti postupu Dušana K. Zároveň dodal, že skúmať budú aj veci, v ktorých bývalý špeciálny prokurátor zastavil trestné stíhanie, respektíve zrušil obvinenie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA