Sociálne siete

DOMOV

Zmena poľnohospodárskej politiky je pre splnenie klimatických cieľov nevyhnutná

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 16:10

525

large  ebbab

REKLAMA

16. október 2020 14:30 SITA, redakcia

Minister Ján Budaj v tejto súvislosti zdôraznil: „Slovensko potrebuje moderné poľnohospodárstvo, ktoré chráni prírodu a zabezpečí zdravé potraviny. Preto apelujem na rezort pôdohospodárstva, aby počas rokovaní na európskej úrovni presadzoval nastavenie dotácií pre farmárov tak, aby viac zohľadňovali ochranu biodiverzity, opeľovačov a zachovanie živej krajiny.“

Mnohé európske krajiny zápasia s problémami, ako sú nevhodné obhospodarovanie pôdy, odlesňovanie, nadmerné spásanie, neudržateľné postupy poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, ale aj stavebné činnosti či strata priepustnosti pôdy. Ministerstvo životného prostredia podporuje také riešenia pre ochranu a manažment krajiny, ktoré pomôžu v boji proti suchu a chemizácii prostredia a zabezpečia ekologickú stabilitu krajiny. Ministerstvo opakovane predstaviteľom agrorezortu tlmočilo pripomienky k novej poľnohospodárskej politike a nastaveniu platieb pre farmárov.

Podľa envirorezortu je kľúčové prestať s používaním zbytočnej agrochémie a nebezpečných pesticídov, vytvárať priestor pre biodiverzitu, medonosné lúky, podporovať extenzívnu pastvu v chránených územiach, častejšie striedanie vhodných plodín a naopak, obmedziť monokultúry. Dôležité je, aby nová poľnohospodárska politika podporovala farmárov, ktorí sa k prírode správajú ohľaduplne.

K zmene poľnohospodárskej politiky a skutočnej podpore malých farmárov sa zaviazala vláda SR aj vo svojom programovom vyhlásení.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA