Sociálne siete

DOMOV

Zubári nakoniec môžu pomôcť s výtermi pri testovaní, ministerstvo zdravotníctva zmenilo predpisy

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 23:23

262

large ff fc   ebacbc bee
ZDROJ: skynesher

REKLAMA

30. október 2020 09:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 30. októbra (SITA) – Zubári nakoniec môžu pomôcť s výtermi pri celoplošnom testovaní. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž ešte vo štvrtok zmenilo predpisy, aby sa aj zubní lekári mohli zapojiť do operácie Spoločná zodpovednosť. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerstvo o zmene vyhlášky rozhodlo po komunikácii s autoritami odboru zubné lekárstvo a prezidentom Slovenskej komory zubných lekárov. Zubári tak boli presunutí zo skupiny, ktorá bude realizovať činnosti súvisiace s vykonávaním diagnostického testu, ale nemôže priamo realizovať výter.

Ako Eliášová uviedla, o zapojenie sa do celoplošného testovania majú záujem aj veterinárni lekári, tí však v zmysle platnej legislatívy nie sú zdravotnícki pracovníci. Nie sú teda odborne spôsobilí na výkon odberu biologického materiálu osobe z nosohltana na zistenie respiračného vírusového ochorenia. „Veterinárni lekári môžu po dôkladnom pozretí inštruktážneho videa súvisiaceho s vykonaním diagnostického testu umožňujúceho priamo detekovať antigény vírusového ochorenia COVID-19, jeho porozumení, vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať,“ konštatovala hovorkyňa rezortu.

„Aj naďalej vyzývame zdravotníkov, prosíme, príďte pomôcť s víkendovým testovaním, aby sme si mohli spoločne povedať, že sme urobili najlepšie, čo sme vedeli. Registrujte sa na www.spolocnazodpovednost.sk,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) vyjadrila vo štvrtok zásadný nesúhlas a rozhorčenie nad znením vyhlášky ministerstva zdravotníctva z 28. októbra. Zubní lekári totiž v nej boli zaradení medzi nelekárske povolania. Prezident komory Igor Moravčík to považoval za vysokú dehonestáciu povolania zubný lekár. Ministerstvo zdravotníctva preto žiadal o okamžitú nápravu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA