Sociálne siete

Ekonomika

Asociácia hotelov a reštaurácií žiada od vlády okamžitú pomoc pre gastro sektor

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 15:24

205

chuttersnap WC Uaf TI VB  unsplash cbac
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ CHUTTERSNAP

REKLAMA

10. december 2020 16:45 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska( AHRS) žiada od vlády okamžitú pomoc pre gastro sektor. Zrušením terás od piatka, ktoré boli často jedinou možnosťou, ako prežiť pri výraznom poklese tržieb a obmedzeniach, sa totiž situácia v gastro sektore enormne zhorší. „Existujúce kompenzácie nájomného i miezd do výšky 80 percent ceny práce nie sú postačujúce pre prevádzky, ktoré majú od marca minimálne tržby. Gastro prevádzky sa bez navýšenia a zrýchlenia pomoci dostanú teraz, na konci roka, do kolobehu dlhov, ktoré urýchli aj splatnosť odložených odvodov ku koncu roka, ale aj platby neúnosne vysokej sadzby DPH a ďalších povinností voči štátu,“ upozorňuje vo svojom stanovisku asociácia.

AHRS pripomína, že ako dlžníci štátu stratia prevádzkovatelia gastro prevádzok nárok na čerpanie ďalšej pomoci. „Zatvorenie terás bolo ohlásené náhle, bez možnosti sa na túto aktuálnu situáciu pripraviť. Iné subjekty, ktorých činnosť má byť obmedzená až od 21. decembra, tak dostali čas akceptovať obmedzenia a znížiť svoje ekonomické straty,“ podotýka Marek Harbuľák, generálny manažér AHRS, ktorá víta aspoň zachovanie zimnej turistickej sezóny počas vianočných a novoročných sviatkov. Aj vďaka opatreniam semaforu, na ktorého príprave sa asociácia podieľala, budú viaceré prevádzky cestovného ruchu v obmedzenom režime predsa len fungovať.

Pandémiou najviac skúšanému gastro sektoru však podľa AHRS opatrenia na zatvorenie terás definitívne zobrali možnosť zarobiť si počas Vianoc a Silvestra, ktoré sú v tomto biznise druhým najlepším obdobím po letnej sezóne. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyzýva preto predstaviteľov vlády a príslušných rezortov na prijatie konkrétnych opatrení v nasledujúcich dňoch, ktoré predĺžia splatnosti povinností voči štátu, či odložených platieb a zabezpečia nevyhnutnú likviditu na prekonanie obdobia, kým nebude umožnené otvorenie interiérov gastro prevádzok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA