Sociálne siete

Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu prekročila sto dolárov za barel

Zverejnené:

Upravené: 17. marca 2022 o 9:54

877

zdroj: NDTV.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast zhruba o 2 %, pričom cena Brentu prekročila hranicu 100 USD za barel – 159 litrov, informuje Reuters.

Vývoj na trhu ovplyvnila najmä informácia Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), že trh by mohol v oblasti dodávok ropy čeliť v dôsledku vojny na Ukrajine výraznému šoku.

Po útoku Ruska na Ukrajinu uvalili západné štáty na Moskvu rozsiahle sankcie, ktoré sa dotkli už aj dodávok ropy. Rusko pritom patrí k najväčším vývozcom na svete. Podľa IEA môže ropný trh prísť od apríla o ruskú ropu a ropné produkty v objeme zhruba 3 milióny barelov denne. To by bola omnoho väčšia strata než očakávaný pokles dopytu približne o 1 milión barelov denne pre vysoké ceny palív.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.33 h SEČ 100,12 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 2,10 USD. Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla 96,80 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 1,76 USD alebo 1,85 %.

Obidva kontrakty uzatvorili predchádzajúci deň poklesom. Pod ten sa podpísali náznaky pokroku v rusko-ukrajinských mierových rokovaniach, ako aj nečakaný rast ropných zásob v USA za predchádzajúci týždeň.

Ukrajinský prezident vystúpil s online prejavom pred americkým Kongresom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA