Sociálne siete

Ekonomika

ČESMAD Slovakia očakáva od rezortu dopravy efektívnu finančnú pomoc autobusovým dopravcom

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 14:37

252

hobi industri C zg N LE Kb unsplash bccac
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Hobi industri

REKLAMA

17. december 2020 16:19 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia očakáva od rezortu dopravy a výstavby finančnú pomoc aj pre tých autobusových dopravcov, ktorí sa venujú nepravidelnej komerčnej doprave. S týmto účelom združenie predložilo ministerstvu návrh efektívnej podpory autobusových dopravcov, ktorý vychádza z osvedčených realizovaných schém v Nemecku i Českej republike. ČESMAD Slovakia verí, že ministerstvo v čo najkratšom čase pomôže aj tým spoločnostiam, ktoré napriek poklesom výkonov v oblasti komerčnej prepravy osôb nemohli efektívne využiť pomoc už pri prvej schéme podpory prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

Ako upozornil Roman Kment, poverený generálny tajomník združenia, opatrenia spojené s epidémiou COVID-19, zmeny v správaní ľudí, ktorí prešli k individuálnej automobilovej doprave, ako aj zrušenie firemných a školských zájazdov či uprednostňovanie dovolenky v tuzemsku spôsobuje až likvidačné ekonomické straty autobusovým dopravcom. Návrh je cielený na spoločnosti, ktorých pokles tržieb z činnosti v období od 13. marca do 31. októbra v porovnaní s referenčným obdobím roku 2019 bol o viac ako 40 percent. Návrh rozširuje účel použitia dotácie, čím účinnejšie napomáha zotaveniu autobusových spoločností. Podľa Kmenta je spravodlivejší, lebo definuje pomoc nie paušálnou sumou na mesiac a autobus, ale na sedadlo a deň, a zohľadňuje aj ekologickosť vozidlového parku.

Výška dotácie je navrhnutá od 0,55 eura na sedadlo a deň pri vozidle s emisnou triedou Euro III až po 5,10 eura na sedadlo a deň pri vozidle s emisnou triedou Euro VI. V prípade, ak dopravca už žiadal o dotáciu na základe výzvy ministerstva hospodárstva a rovnako požiada aj o podporu podľa nového návrhu združenia ČESMAD Slovakia, mala by sa mu výška poskytnutej dotácie odrátať od podpory vypočítanej podľa novej schémy pomoci.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA