Sociálne siete

Ekonomika

Čím horšie sú na tom ľudia s financiami, tým je ich ochota dať sa zaočkovať nižšia

Viac ako tretina ľudí, čo sú na tom finančne najhoršie, sa paradoxne najväčšmi ohradzuje proti vakcinácii.

Zverejnené:

Upravené: 22. februára 2021 o 10:56

298

ockovanie
Ilustračná snímka, toto: SITA/Milo Fabian

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA  – Ochota Slovákov dať sa zaočkovať klesá s ich zhoršujúcou sa finančnou situáciou. Viac ako tretina tých, čo sú na tom najhoršie, sa paradoxne najväčšmi ohradzuje proti vakcinácii. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry 2muse pre 365.bank, ktorý prebiehal na začiatku februára. Pandémia mení podľa výsledkov prieskumu aj spôsob bankovania a presúva ho viac do online kanálov. Sociálny dištanc sa podpísal nielen pod finančné správanie, ale najmä pod chýbajúcu socializáciu, ktorá je pre 85 % ľudí rozhodujúcim argumentom v prospech očkovania.

Svoju aktuálnu finančnú situáciu považuje za horšiu viac ako polovica populácie (55 %). Každý druhý človek pritom uvádza, že musel siahnuť na svoju finančnú rezervu. Čím horšie sú však na tom ľudia ekonomicky, tým menšia je ich ochota dať sa zaočkovať. „Dôvodom takéhoto vnímania môže byť priveľká frustrácia, ktorá vedie k tomu, že ľudia nevidia v očkovaní nádej alebo zmysel. V takomto psychickom stave väčšinou vnímajú zúžené možnosti a nedokážu uveriť, že existuje aj niečo, čo im dokáže pomôcť,“ uviedla psychologička Júlia Šichmanová.

Naopak, 40 % tých, ktorí hodnotia svoju aktuálnu situáciu dobre, sa jednoznačne prikláňa k očkovaniu. Celkovo sa pritom nálada v spoločnosti v súvislosti s očkovaním vyvíja a mení. V posledných mesiacoch badať podľa výsledkov prieskumu pozitívny trend v prospech očkovania, pričom aktuálne je jeho zástancom približne šesť z desiatich Slovákov. Presvedčených, že vakcinácia povedie k zlepšeniu aktuálnej finančnej situácie, je pritom 67 % ľudí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA