Sociálne siete

Ekonomika

Európska komisia prijala stratégie pre integráciu energetického systému a vodík

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 21:53

235

large znecistenie fabrika ceba
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Daniel Moqvist

REKLAMA

28. november 2020 10:53 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Európska komisia (EK) v piatok prijala stratégie EÚ pre integráciu energetického systému a vodík, založené na dvoch paralelných cieľoch dosiahnutia čistejšej planéty a silnejšej ekonomiky. Stratégie smerujú k vybudovaniu efektívnejšieho a vzájomne prepojenejšieho odvetvia energetiky. Obe stratégie prichádzajú s novým investičným programom v oblasti čistej energie, ktorý je v súlade s balíkom EK na oživenie hospodárstva „NextGenerationEU“ a európskou zelenou dohodou. Plánované investície majú potenciál podporiť oživenie ekonomiky po pandémii koronavírusu, informovala EK v tlačovej správe. Dodala, že vďaka nim vzniknú v Európe nové pracovné miesta a posilní sa jej vedúce postavenie a konkurencieschopnosť v strategických odvetviach, ktoré sú pre odolnosť Európy kľúčové.

Stratégia EÚ pre integráciu energetického systému vytvorí rámec prechodu na zelenú energiu. Jej súčasťou je zavedenie „obehovejšieho“ energetického systému s dôrazom na energetickú účinnosť a masívnejšia priama elektrifikácia koncových odvetví. Cieľom je aj podpora využívania čistých palív vrátane vodíka z obnoviteľných zdrojov a udržateľných biopalív a bioplynu v odvetviach náročných na elektrifikáciu.

V integrovanom energetickom systéme môže vodík podporovať dekarbonizáciu priemyslu, dopravy, výroby elektriny a jej dodávky do budov v celej Európe. Vodíková stratégia EÚ rieši, ako tento potenciál využiť v praxi pomocou investícií, regulácie, tvorby trhu a výskumu a inovácií. „Vodík je možné použiť v odvetviach, ktoré nie sú vhodné na elektrifikáciu, a skladovať tak, aby sa vyvážili variabilné toky energie z obnoviteľných zdrojov,“ uviedla EK. S cieľom pomôcť pri plnení cieľov tejto stratégie EK v spolupráci s predstaviteľmi priemyslu, zástupcami občianskej spoločnosti, národnými a regionálnymi ministrami a Európskou investičnou bankou zakladá Európsku alianciu pre čistý vodík. „Aliancia zriadi investičný portál pre rozširujúcu sa výrobu a podporí dopyt po čistom vodíku v EÚ,“ konštatovala EK.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA