Sociálne siete

Ekonomika

Firmy sa viac ako legislatívnych zmien obávajú nárastu kybernetických incidentov

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 1:06

225

large computer ab
ZDROJ: Unsplash/Joshua Woroniecki

REKLAMA

4. február 2021 11:12 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovenské a české firmy sa v tomto roku obávajú v rámci kybernetických incidentov phishingových a ransomvérových útokov. Ako ďalej vyplýva z prieskumu spoločností Flowmon Networks, Synapsa Networks, QuBit Security a SecTec, nárast takýchto incidentov vnímajú podniky ako najväčšie riziko pre svoju budúcu prosperitu, dokonca väčšie ako sú napríklad zmeny v legislatíve či nové regulácie, alebo nástup automatizácie a robotizácie.

Obavy slovenských a českých firiem pritom korešpondujú s názormi spoločností vo svete. „Digitalizácia a zmena návykov, ktoré pandémia priniesla, vytvorila pre hackerov a kybernetických podvodníkov úrodnú živnú pôdu. Pri vydieraní svojich obetí sú mimoriadne sofistikovaní a zákerní. Kombinujú napríklad viaceré techniky útokov, aby bolo vydieranie čo najefektívnejšie a aby napadnutej organizácii nezostalo nič iné, ako zaplatiť,“ uviedol hlavný konzultant Flowmon Networks Roman Čupka.

Rastúce obavy podnikov z kybernetických hrozieb sa prejavujú aj na plánoch posilniť investície do prevádzkovej bezpečnosti. Viac ako polovica firiem chce v najbližších dvoch rokoch navýšiť rozpočet na prevádzkovú bezpečnosť, pričom vyše pätiny očakáva výraznejší nárast o viac ako 10 %. S poklesom ráta iba niečo cez 6 % respondentov a zhruba tretina predpokladá stagnáciu. V predošlých dvoch rokoch rozpočet na bezpečnosť v slovenských a českých organizáciách prevažne stagnoval.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA