Sociálne siete

Ekonomika

Gastroprevádzky a cestovný ruch by mali dostať finančnú pomoc

„Gastroprevádzkam a cestovnému ruchu pomôžeme ďalšími 120 miliónmi eur,“ povedal tento týždeň minister dopravy.

Zverejnené:

Upravené: 11. apríla 2021 o 13:41

238

gastro
Ilustračná snímka, foto: Unsplash/Mika Baumeister

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA  – Vláda ešte v stredu na rokovaní schválila požiadavku rezortu dopravy o navýšenie financií určených na pomoc gastroprevádzkam a ďalším podnikateľom v sektore cestovného ruchu. „Vďaka tomu budeme môcť spustiť ďalšiu etapu Schémy minimálnej pomoci do 200-tisíc eur,“ informovalo v tlačovej správe ministerstvo dopravy na svojej stránke.

Ďakujem kolegom – členom vlády, že nám umožnili ďalej pomáhať gastroprevádzkam a ďalším prevádzkam v cestovnom ruchu. Ide totiž o pomoc celej Vlády SR. V tejto chvíli začíname pripravovať technické spustenie druhej etapy na portáli Slovensko.sk,“  informoval o nasledujúcich krokoch minister dopravy Andrej Doležal.

Aj v ďalšej etape schémy ,,de minimis” budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

,,Druhé kolo výzvy rozšíri obdobie, za ktoré budú môcť podnikatelia žiadať podporu na 12 mesiacov, teda od 1. apríla 2020 do 31.marca 2021. Finančné krytie máme však týmto rozhodnutím až do 31.mája 2021. Zmenou oproti prvej etape je, že v novej výzve vypadáva povinnosť mať vyplatené pohľadávky voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, resp. daňovému úradu, čím sa schéma otvorí ďalším subjektom,” spresnila štátna tajomníčka Katarína Bruncková.

Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty. Limit čerpania je stanovený na 200 000 eur na žiadateľa, keďže ide o tzv. schému pomoci “de minimis”.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA