Sociálne siete

Ekonomika

Kabinet posunul splatnosť sociálnych odvodov do 30. júna tohto roka aj za marec

Týka sa to zamestnávateľov a povinne poistených SZČO, ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent.

Zverejnené:

Upravené: 17. marca 2021 o 16:27

273

internet banking bcaf
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Časti zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) sa posunie splatnosť sociálnych odvodov za marec z apríla na koniec júna tohto roka. V stredu o tom rozhodla vláda. Týka sa to zamestnávateľov a povinne poistených SZČO, ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent. Posun splatnosti z apríla na koniec júna sa vzťahuje aj na príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho tzv. rizikovú prácu. Ministerstvo práce a sociálnych vecí odhaduje, že pre tento krok vyberie Sociálna poisťovňa za marec na poistnom o 8,1 milióna eur menej.

Vláda už v decembri minulého roka rozhodla o tom, že pre zamestnávateľov a SZČO s poklesom obratu najmenej o 40 percent posunie splatnosť sociálnych odvodov za marec, máj, jún a júl vlaňajška z 31. decembra na 30. jún tohto roka. Do 30. júna tohto roka sa časti podnikateľov po rozhodnutí vlády takisto odložila splatnosť poistného na sociálne poistenie za december minulého roka a január a február tohto roka. Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

Vláda môže podľa zákona o sociálnom poistení stanoviť obdobie, za ktoré sa má platiť poistné na sociálne poistenie v inom ako v štandardnom termíne splatnosti, a tiež posunúť termín splatnosti tohto poistného. Umožňuje to novela zákona o sociálnom poistení, ktorú začiatkom apríla minulého roka schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Spôsob určovania poklesu tržieb zamestnávateľa a SZČO pri žiadaní o Prvú pomoc sa zmení

Spôsob určovania poklesu tržieb zamestnávateľa a povinne poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) pri posudzovaní nároku na tzv. Prvú pomoc sa od konca marca tohto roka zmení. Zamestnávateľovi a SZČO sa opäť umožní určovať pokles tržieb porovnávaním tržby dosiahnutej za aktuálny mesiac s tržbami dosiahnutými za jednotlivé mesiace roku 2019 alebo s mesačným priemerom tržieb za rok 2019. V stredu o tom rozhodla vláda.

Zamestnávateľ a SZČO, ktorí začali vykonávať činnosť v januári alebo februári tohto roka a činnosť nevykonávali v rovnakom mesiaci roku 2019, budú mať naďalej možnosť si určiť pokles tržieb porovnaním aktuálneho mesiaca na výšku tržieb dosiahnutú za február tohto roka. Zamestnávateľ alebo SZČO si zvolí metódu určenia poklesu tržieb podľa situácie, ktorá sa naňho vzťahuje. Pokles tržieb o 40 % a viac oznámi príslušnej poisťovni.

Nový spôsob určenia poklesu tržieb sa prvýkrát uplatní za marec tohto roka pri odklade splatnosti poistného, ktoré platí a odvádza zamestnávateľ a SZČO. Postup určovania poklesu tržieb za obdobie do februára tohto roka zostáva nezmenený. „Súčasná úprava spôsobu poklesu čistého obratu a príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti sa stala nepostačujúcou,“ uviedlo ministerstvo práce. Novým spôsobom určovania poklesu tržieb chce rezort práce a sociálnych vecí zmierniť ekonomické dopady krízovej situácie na zamestnávateľa a povinne poistenú SZČO.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA