Sociálne siete

Ekonomika

Konkurencia medzi uchádzačmi o prácu počas minulého roka vzrástla

Konkurencia medzi uchádzačmi o prácu počas minulého roka vzrástla

Zverejnené:

Upravené: 18. januára 2021 o 11:00

201

scott graham f Nm Wejt AA unsplash dcfc
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Scott Graham

REKLAMA

18. január 2021 10:55 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Konkurencia medzi uchádzačmi o prácu na portáli Profesia.sk počas minulého roka vzrástla. Kým v roku 2019 na jednu ponuku práce na tomto portáli zareagovalo zhruba 17 uchádzačov, v roku 2020 tento priemer stúpol na 26. Najväčšia konkurencia medzi uchádzačmi bola v oblasti administratívy, marketingu a médií. Ak firma uverejnila ponuku na prácu v týchto sektoroch, v priemere obdržala viac ako 50 životopisov. Spoločnosť Profesia o tom informovala v tlačovej správe.

Administratíva stúpla v reakciách zo všetkých sektorov najvýraznejšie. V tomto sektore v roku 2019 na jeden inzerát poslalo firme životopis v priemere 33 ľudí, dnes je to takmer 57. Po dvoch rokoch sa opäť vrátila na prvú priečku obľúbenosti. Na vrchole vystriedala odvetvie žurnalistika, polygrafia a médiá, ktoré sa v roku 2019 dostalo na prvé miesto vôbec prvýkrát.

Spomedzi konkrétnych pozícií vlani reagovali uchádzači najviac na pozície anketárov a sekretáriek. Keď firmy uverejnili na Profesia.sk ponuku na tieto miesta, v priemere na ňu zareagovalo približne 100 ľudí. Záujem uchádzačov stúpol medziročne najviac pri pozíciách anketár a kuriér. V roku 2019 zareagovalo na jeden inzerát na prácu anketára v priemere necelých 24 ľudí, v minulom roku stúpol počet na takmer 103. V prípade kuriérov predstavoval priemer v roku 2019 vyše 33 uchádzačov. Vlani to už bolo viac ako 88.

V minulých rokoch bol v bratislavskom regióne priemerný počet reagujúcich uchádzačov na jednu ponuku práce najnižší. Podľa Profesie to spôsoboval najmä vysoký počet možností. Vlani však na jednu ponuku práce v hlavnom meste a okolí zareagovalo v priemere 28 ľudí. Toto číslo je vyššie ako trnavský, nitriansky, trenčiansky a dokonca aj žilinský priemer. „Dôvodom môže byť najmä to, že práve v bratislavskom regióne klesol počet ponúk najviac,“ uvádza sa v tlačovej správe. V minulom roku tu Profesia evidovala 75 243 inzerátov, teda o zhruba 35-tisíc menej ako predošlý rok.

Najvyššia konkurencia medzi uchádzačmi bola počas minulého roka tradične na východnom Slovensku. Na jednu ponuku práce v Prešovskom kraji zareagovalo v priemere 30 a v košickom regióne viac ako 43 ľudí. Kým v Bratislavskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji mali ľudia najväčší záujem o prácu v administratíve, v košickom regióne hľadali kandidáti uplatnenie najmä v pomocných prácach.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA