Sociálne siete

Ekonomika

Košický U.S. Steel sa v treťom štvrťroku dostal do zisku

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 21:48

205

large U S Steel Kosice aa
ZDROJ: FB U.S. Steel Košice

REKLAMA

29. november 2020 12:42 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Košický U.S. Steel sa po horšom začiatku roka v treťom štvrťroku dostal do zisku. Zlepšiť hospodárenie sa mu podarilo napriek tomu, že naďalej zápasí s poklesom obchodnej marže a vysokými dovozmi ocele z tretích krajín. Podľa informácii materskej U.S. Steel Corporation totiž jej európska pobočka, reprezentovaná práve košickými oceliarňami, dosiahla v treťom kvartáli zisk pred zdanením a úrokmi na úrovni 13 miliónov amerických dolárov, kým v rovnakom období pred rokom bola naopak v strate 46 miliónov dolárov. Vplyvom horších výsledkov v prvom polroku však košický U.S. Steel stále v tomto roku vykazuje stratu, ktorá za prvých deväť mesiacov roka dosiahla 27 miliónov amerických dolárov a bola tak rovnaká ako za prvé tri štvrťroky predchádzajúceho roka.

U.S. Steel Košice dosiahol v treťom kvartáli celkové tržby v objeme 495 miliónov amerických dolárov, čo znamenalo medziročný pokles o 4 %. Za prvých deväť mesiacov roka však medziročný pokles tržieb predstavoval až 27 %, keď dosiahli 1,403 miliardy amerických dolárov.

Realizačné ceny za tonu vyrobenej ocele v treťom kvartáli medziročne klesli o 7 % na 608 amerických dolárov. V domácej mene, teda v eurách, pritom prepad cien, za ktoré košický U.S. Steel predáva svoju produkciu, dosiahol až 12 %. Oceliareň v Košiciach však napriek tomu zvýšila v treťom štvrťroku produkciu surovej ocele medziročne o 6 % na 873-tisíc ton a využitie kapacít zvýšila zo 64 % z tretieho kvartálu 2019 na aktuálnych 69 %. Napriek tomu pri medziročnom porovnaní prvých deviatich mesiacov roka produkcia oceliarní tento rok výrazne zaostáva, najmä pre vysokú výrobu ešte v prvej polovici vlaňajška. Medziročný prepad výroby surovej ocele totiž dosiahol až 23 %, keď za prvé tri štvrťroky tohto roka košický U.S. Steel vyprodukoval 2,4 milióna ton surovej ocele.

„U.S. Steel Europe naďalej zažíva pokles marží v dôsledku síce mierne oživeného, ale stále slabého výkonu výrobného sektora v kombinácii s pokračujúcimi vysokými úrovňami dovozov a vysokými nákladmi na suroviny,“ konštatuje americký U.S. Steel vo svojej správe pre americké úrady.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA