Sociálne siete

Ekonomika

Letisko M. R. Štefánika vybavilo vlani o 82 percent menej cestujúcich

Letisko M. R. Štefánika vybavilo vlani o 82 percent menej cestujúcich

Zverejnené:

Upravené: 19. januára 2021 o 13:00

197

large letisko M R Stefanika ae
ZDROJ: Ilustračná foto/SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

19. január 2021 12:50 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Bratislavské Letisko M. R. Štefánika vybavilo v roku 2020 spolu na príletoch a odletoch 405 097 cestujúcich, čo je pokles o 82 percent oproti roku 2019. Z dôvodu zákazu civilných príletov v období pandémie koronavírusu, redukcie letov či frekvencií letov prišlo letisko v porovnaní s rokom 2019 o celkovo takmer 1,9 milióna cestujúcich, keďže rok predtým vybavilo takmer 2,3 milióna pasažierov. Objem vybaveného leteckého nákladu však dosiahol podľa zverejnených údajov druhý najvyšší historický rekord.

„Pandémia koronavírusu spôsobila, že sa letisko po rokoch rozvoja vrátilo o 18 rokov späť. Takýto nízky počet odbavených cestujúcich totiž zaznamenalo letisko v Bratislave naposledy pred 18 rokmi, v roku 2002, keď ešte nebolo samostatnou akciovou spoločnosťou, ale spolu s ďalšími štyrmi slovenskými letiskami spadalo pod spoločného prevádzkovateľa – Slovenskú správu letísk,“ poznamenal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

V roku 2020 zaznamenalo Letisko Bratislava historicky 2. najlepší výsledok v objeme vybaveného leteckého nákladu. Spolu vybavilo 24 739 ton carga, čo predstavuje nárast o 21 percent. Za doteraz najsilnejším rokom 2017 zaostal výsledok len o 1 500 ton. Vlani sa na letisku uskutočnilo spolu 13 797 príletov a odletov, čo predstavuje pokles o 52 percent oproti roku 2019, kedy sa na bratislavskom letisku uskutočnilo 28 745 pohybov lietadiel.

Pandémia najviac zasiahla medzinárodné pravidelné a charterové lety, ich počet poklesol približne o 70 percent. Menej sa kríza v letectve prejavila na obchodných či súkromných letoch, čiže letoch všeobecného letectva, ktoré zaznamenali pokles o 25 percent. Naopak, počet nákladných letov medziročne narástol až o 30 percent. Najsilnejším mesiacom roka bol január, kedy letisko vybavilo viac ako 126-tisíc cestujúcich. Najsilnejším letným mesiacom bol august, kedy letiskom prešlo 48-tisíc cestujúcich.

Najviac cestujúcich letelo vlani z Letiska M. R. Štefánika do a z Londýna (spolu dve letiská Londýn-Stansted a Londýn-Luton), ktorý však v porovnaní s rokmi predtým zaznamenal výrazný pokles počtu cestujúcich. Nasledoval Dublin a vďaka letom zo začiatku roka je na treťom mieste Moskva. Do Moskvy sa však od marca do konca roka už viac nelietalo z dôvodu zákazu vstupu cudzincov na územie Ruska, aj z dôvodu zákazu vstupu osôb z tretích krajín (vrátane obyvateľov Ruska) na územie Slovenska za účelom turizmu.

Do tureckej Antalye, ktorá sa po minulé roky umiestňovala na prvej priečke spomedzi charterových destinácií, sa tento rok nelietalo počas leta vôbec z dôvodu pandemických obmedzení. Naopak, najviac cestujúcich pribudlo na trase do chorvátskeho Splitu, ktorý v roku 2020 prvýkrát obsluhovala slovenská spoločnosť AirExplore ako pravidelnú sezónnu linku.

Z pohľadu celkového počtu cestujúcich prepravila najviac cestujúcich z Bratislavy a do Bratislavy letecká spoločnosť Ryanair, za ňou nasledovali dopravcovia Wizz Air, Pobeda, Air Explore a Travel Service. Najviac letov vykonal v roku 2020 práve Ryanair a nákladná spoločnosť DHL, v nepravidelnej doprave spoločnosti Seagle Air a JetAge.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA