Sociálne siete

Ekonomika

Na nákup učebníc dostanú školy v prvej fáze šesť miliónov eur

V druhej fáze bude v júni pre školy uvoľnených osem miliónov eur na nákup kníh pre druhý stupeň ZŠ a stredné školy.

Zverejnené:

Upravené: 18. marca 2021 o 10:31

293

skola
Ilustračná snímka, Unsplash, Eliott Reyna

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Na nákup učebníc dostanú školy v prvej fáze šesť miliónov eur. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) o tom informovalo v správe, ktorú zaslal tlačový odbor rezortu. Peniaze budú môcť školy využiť na nákup učebníc pre prvý stupeň základných škôl (ZŠ) a všetky ročníky špeciálnych škôl. V druhej fáze bude v júni pre školy uvoľnených osem miliónov eur na nákup kníh pre druhý stupeň ZŠ a stredné školy.

Školy si pritom budú môcť sami vybrať učebnice z balíka schválených a odporúčaných učebníc. V praxi to bude vyzerať tak, že dostanú príspevok podľa počtu žiakov v príslušných ročníkoch. Príspevok je nastavený podľa požiadaviek škôl, ktoré rezort školstva evidoval v minulých rokoch.

„Napríklad len na šlabikáre sme zaznamenali požiadavku škôl v celkovom objeme 1,2 milióna eur. Celkovo sme tento rok pre prvákov preto vyčlenili sumu 1,8 milióna eur,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Zoznam učebníc, ktoré je možné z príspevku nakúpiť, nájdu školy na webe MŠVVaŠ. Ide o učebnice so schvaľovacou alebo s odporúčacou doložkou. Zoznam bude aktualizovaný každé dva týždne. Aktuálne pribudlo 86 titulov, do konca marca pribudnú ďalšie učebnice pre prvý stupeň. O mesiac neskôr pribudne druhý balík učebníc pre špeciálne školy a školy s vyučovacím jazykom národnostných menšín. V roku 2020 dostali školy na nákup nových učebníc 11 miliónov eur.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA