Sociálne siete

Ekonomika

Profesia: Počet pracovných ponúk vlani nepresiahol 200-tisíc, naposledy sa to stalo v roku 2014

Profesia: Počet pracovných ponúk vlani nepresiahol 200-tisíc, naposledy sa to stalo v roku 2014

Zverejnené:

Upravené: 7. januára 2021 o 10:00

239

large profesia bfedc
ZDROJ: GlobalNews.sk

REKLAMA

7. január 2021 09:47 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Počet pracovných ponúk zverejnených počas minulého roka na portáli Profesia.sk po dlhých rokoch nepresiahol hranicu 200-tisíc. V tlačovej správe to uviedla spoločnosť Profesia. Od 1. januára minulého roka do konca vlaňajška evidoval portál viac ako 190-tisíc ponúk na prácu. Počet pracovných inzerátov sa oproti roku 2019 znížil o 28 percent. Naposledy sa takéto niečo stalo v roku 2014, keď portál evidoval približne 160-tisíc ponúk.

Rekordným pre portál Profesia.sk zostáva rok 2017, keď evidoval takmer 275-tisíc ponúk. „Práve v tomto období sa na Slovensku viedli témy o zjednodušovaní pravidiel pri zamestnávaní ľudí z tretích krajín. Firmy mali vďaka vysokej ponuke a nízkej nezamestnanosti veľké problémy s hľadaním pracovnej sily,“ uvádza spoločnosť Profesia. Situácia sa však výrazne zmenila. Reakcie uchádzačov na ponuky výrazne stúpli. Na jednu pracovný ponuku v roku 2020 zareagovalo v priemere viac ako 26 ľudí, čo je najviac za posledné roky.

„Aj z tohto dôvodu sme boli svedkami, že zamestnávatelia často zvyšovali svoje požiadavky,“ uvádza sa v tlačovej správe. To sa prejavilo napríklad pri požadovaní praxe. Kým v roku 2019 bolo 64 percent ponúk vhodných iba pre ľudí so skúsenosťami, v roku 2020 tento podiel stúpol na 67,4 percenta.

Najvyšší pokles?

Minulý rok priniesol najvyšší pokles ponúk v bratislavskom regióne. Celkovo tu zamestnávatelia uverejnili 75,2 tisíca ponúk, čo je zhruba o 35-tisíc menej ako v roku 2019. Naopak, najmenej klesol počet inzerátov v Banskobystrickom kraji. Vlaňajšok sem priniesol prepad zhruba o 2-tisíc ponúk, čo predstavuje 15 percent. Portál Profesia.sk evidoval vlani najviac pracovných príležitostí v obchode, vo výrobe a v informačných technológiách. Do TOP 5 sektorov s najvyšším počtom ponúk sa dostala aj doprava, špedícia a logistika, či administratíva.

Oproti roku 2019 si najviac pohoršili najmä sektory ako lízing a cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. V oboch prípadoch ide o prepad o viac ako 40 percent. Ponuky klesali veľmi výrazne aj v službách, administratíve či zákazníckej podpore. Firmy vlani pridali najviac pracovných ponúk na pozíciu operátor, resp. operátorka výroby. Na druhom mieste skončil predavač a na treťom administratívny pracovník či pracovníčka. Najväčší prepad v počte ponúk oproti roku 2019 evidovala Profesia pri pozíciách ako hosteska, kvetinár/ka, sprievodca/kyňa v cestovnom ruchu, čašník/čka – izbová služba, pracovník/čka rýchleho občerstvenia, vizážista/tka, dekoratér/ka či chyžný/á.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA