Sociálne siete

Ekonomika

Projekt výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach pokračuje

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 13:55

208

large MG up fbf
ZDROJ: Ilustračná snímka, večerný pohľad na závod Atómové elektrárne Bohunice/SITA/Igor Svítok

REKLAMA

28. december 2020 13:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Projekt výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach pokračuje. Ako uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk a agentúru SITA štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek, nové vedenie Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS), ktoré nastúpilo do funkcií po príchode novej vlády, má záujem v bohunickom projekte pokračovať. Chystá sa dokonca zmena legislatívy, keďže niektorým povoleniam vypršia termíny.

„Bez zmeny legislatívy to nepôjde. Návrh, ktorý je na stole, síce umožní využiť platnú EIA, súčasne ale v rámci povoľovacieho procesu zavedie jeden ďalší stupeň povoľovania. O osude tohto návrhu sa momentálne rozhoduje na Úrade podpredsedu vlády,“ podotkol Galek s tým, že medzičasom sa však JESS zaoberá aj inými možnosťami využitia lokality v Jaslovských Bohuniciach, ako sú obnoviteľné zdroje, či výroba vodíka.

Projekt získal od ministerstva životného prostredia v rámci procesu EIA kladné stanovisko. Podľa zákona je proces EIA pre daný projekt platný sedem rokov, teda do roku 2023. Pri zmrazení projektu tak môže spoločnosť JESS prísť o vynaložené prostriedky a o zhruba štyri roky, ktoré si proces EIA vyžiadal.

V spoločnosti JESS je aktuálne 49-percentným akcionárom česká energetická skupina ČEZ, zvyšný podiel ovláda štátna akciovka JAVYS. Projekt nového jadrového bohunického zdroja je na stole už viac ako desať rokov. V súčasnosti je však v útlmovom režime. Budúcnosť projektu závisí najmä od ekonomických parametrov a vývoja situácie na trhu s energiou. Energetickí odborníci hovoria, že výstavba novej jadrovej elektrárne sa oplatí pri veľkoobchodnej cene elektriny 80 eur za megawatthodinu.

Minulé vedenie ministerstva hospodárstva vo svojej pravidelnej správe o bezpečnosti dodávok elektriny v jeseni minulého roka zverejnilo, že s výstavbou novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach sa neráta skôr ako po roku 2035. Skoršiemu termínu výstavby bráni podľa ministerstva predĺženie pôvodne plánovanej prevádzkovej životnosti jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach na 60 rokov, teda do roku 2044 respektíve 2045.

Z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie vyplynulo, že v Bohuniciach by mal vyrásť jeden jadrový rektor generácie III+ s maximálnym čistým inštalovaným elektrickým výkonom do 1 700 megawattov. Podľa investičného zámeru, ktorý bol posudzovaný v procese EIA, sa pôvodne uvažovalo so začiatkom výstavby novej jadrovej elektrárne v roku 2021. Do trvalej prevádzky mala byť elektráreň uvedená v roku 2029. Životnosť bola naplánovaná na 60 rokov. Výstavba bohunickej elektrárne si mala vyžiadať podľa odhadov spred piatich rokov od 4 do 6 miliárd eur.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA