Sociálne siete

Ekonomika

Rezort dopravy spúšťa verejné obstarávanie na kľúčový komponent nového mýtneho systému

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 22:12

237

large cesmad dolezal piestansky FB zdroj e
ZDROJ: Minister Andrej Doležal (v strede) počas tlačovej besedy, FB ČESMAD Slovakia

REKLAMA

26. november 2020 09:22 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo dopravy a výstavby od štvrtka spúšťa verejné obstarávanie na kľúčový komponent nového mýtneho systému. Vyhlásil to včera (25. novembra) na tlačovej besede šéf rezortu dopravy Andrej Doležal s tým, že nový mýtny systém bude prevádzkovať štát. Ďalšie časti mýtneho systémy budú predmetom ďalších, samostatných tendrov. Minister o krokoch svojho rezortu zároveň informoval aj prezidenta Združenia autobusovej dopravy (ZAD) Petra Sádovského a šéfa združenia ČESMAD Pavla Piešťanského.

„Revolučné zmeny sa netýkajú len nového mýtneho systému, ale zmeny prinášame aj v súčasnom mýtnom systéme, ktorý nie je efektívny. Uvažovali sme, ako tento systém zefektívniť a hľadali sme rezervy v súčasnom modeli. Od 1. januára zvyšujeme efektivitu systému tak, že predĺžime niektoré úseky, čím zvýšime objem transakcií. Zároveň tým znížime aj náklady, ktoré platíme spoločnosti SkyToll. Pozitívne sa to dotkne aj autodopravcov,“ podotkol minister Doležal. Zároveň pripomenul, že rezort dopravy a výstavby nepristúpi v súčasnej dobe koronakrízy k spoplatneniu ďalších úsekov ciest.

Minister chápe, že autodopravcovia sa snažia, aby mali čo najnižšie náklady. Jeho úlohou ale je, aby mal štát čo najvyšší príjem z mýtneho systému. „Dôležité však je, že dokážeme spolu komunikovať normálne a slušne,“ podotkol Doležal. Zároveň zdôraznil, že ministerstvo nechce v rámci súčasného mýtneho systému spoplatňovať cesty II. triedy. Pripustil však, že sa tak môže stať v prípade nového mýtneho systému. „Budeme o tom diskutovať, ktoré úseky by mohli byť spoplatnené, aby sme z nového systému vyťažili čo najviac. Najprv však znížme náklady,“ dodal šéf rezortu dopravy a výstavby.

Doležal je otvorený dialógu s autodopravcami, ale odmieta vyhrážania sa štrajkmi. Šéf združenia ČESMAD priznáva, že posledný rok bol hektický pre štrajk autodopravcov a pandémiu koronavírusu. Osobne privítal rozhodnutie rezortu dopravy a výstavby, že sa nebudú spoplatňovať cesty II. triedy, ani úseky v intravilánoch miest a obcí. Zároveň vyjadril pochopenie pre snahu štátu spoplatniť nové úseky diaľnic a tých úsekov, ktoré sú najviac vyťažené a nie sú spoplatnené. Prezident ZAD za významný krok k uľahčeniu situácie aj autobusových dopravcov označil zníženie cestnej dane.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA