Sociálne siete

Ekonomika

Sektor cestovného ruchu dostal od rezortu práce v rámci pomoci už 134,5 milióna eur

Celkovo 66,5 milióna eur smerovalo z pomoci od ministerstva práce pre gastro prevádzky. Rezort v záujme pomoci čo najväčšiemu počtu zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO eliminovať negatívne dopady koronakrízy predĺžil obdobie realizácie projektu „Prvá pomoc“ do 30. júna 2021.

Zverejnené:

Upravené: 28. februára 2021 o 12:45

284

large ulica efbcaf
Ilustračné foto, zdroj: SITA

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Prostredníctvom opatrení „Prvej pomoci“ ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatilo k 16. februáru na udržanie pracovných miest pre sektor cestovného ruchu 134,5 milióna eur. Takmer polovica poskytnutej pomoci, presnejšie 66,5 milióna eur smerovala gastro prevádzkam. Každý mesiac v období od marca 2020 do januára 2021 boli odoslané príspevky 2 300 až 8 000 prevádzkam. Informovala o tom agentúru SITA hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková s tým, že v záujme pomoci čo najväčšiemu počtu zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO eliminovať negatívne dopady koronakrízy ministerstvo práce predĺžilo obdobie realizácie projektu „Prvá pomoc“ do 30. júna 2021.

Ministerstvo práce na udržanie zamestnanosti už vyplatilo viac ako 1,034 miliardy eur a podporilo vyše 3,109 milióna mesačných príjmov zamestnancov vrátane SZČO. Do 30. júna 2021 budú môcť prevádzky aj naďalej žiadať o príspevky na mzdy zamestnancov, ktorým pre obmedzenia nemôžu prideľovať prácu, resp. môžu požiadať o paušálny príspevok na mzdy zamestnancov v závislosti od poklesu tržieb. „O pomoc môžu, samozrejme, žiadať aj podnikatelia z gastro sektora. Minister Krajniak verí, že špeciálna pomoc pre niektoré dotknuté skupiny podnikateľov na Slovensku má zmysel. Aj preto vždy podporil a bude na vláde podporovať každý rozumný návrh pomoci, ktorý predloží ktorýkoľvek iný minister na schválenie,“ dodala Michaela Slivková Kirňaková.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu vláda na návrh ministra Milana Krajniaka schválila aj ďalšie navýšenie a rozšírenie „Prvej pomoci +“ prostredníctvom rámca „Prvá pomoc ++“. S cieľom udržať čo najviac pracovných miest rezort rozšíril okruh oprávnených žiadateľov o finančnú pomoc. Táto zmena sa týka už žiadostí o príspevok za mesiac január 2021. Navýšenie pomoci pocítia žiadatelia, ktorí podajú výkazy za mesiac február. S cieľom odľahčiť zamestnávateľov a živnostníkov, ktorým výrazne klesli príjmy oproti minulému roku, vláda odobrila aj odloženie úhrady odvodov do Sociálnej poisťovne až do 30. júna 2021. Ministerstvo práce zjednodušuje a zrýchľuje poskytovanie príspevkov aj tým, že znižuje administratívnu záťaž pre zamestnávateľov a SZČO.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA