Sociálne siete

Ekonomika

Slováci aj napriek útlmu v cestovnom ruchu pre pandémiu v minulom roku cestovali

Slováci aj napriek útlmu v cestovnom ruchu pre pandémiu v minulom roku cestovali

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 7:00

251

large dovolenka fd
ZDROJ: Unsplash/Callum Galloway

REKLAMA

25. január 2021 07:52 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Napriek výraznému útlmu v cestovnom ruchu a poklesu dopytu po letenkách Slováci aj v pandemickom roku 2020 cestovali. Ich najobľúbenejšími destináciami boli Londýn, Kyjev, Moskva a Dublin. Do top päťky sa prebojoval taktiež Rím. Podľa analýzy spoločnosti Kiwi.com, aj keď sa na cesty vydalo približne o dve tretiny menej Slovákov ako v predchádzajúcom roku, lietali do 58 krajín a navštívili takmer 200 miest, kde zostávali v priemere viac ako 3 dni. Jedna tretina zákazníkov cestovala počas januára a februára, teda ešte pred vypuknutím pandémie.

Ako podotkla Eliška Dočkalová, riaditeľka zákazníckej starostlivosti v Kiwi.com, v 61 % prípadov využili Slováci pre svoje cesty virtuálne prepojené lety, teda lety s viacerými aerolinkami, ktoré spolu štandardne nespolupracujú. O túžbe navštíviť blízke či vzdialenejšie miesta vypovedá aj fakt, že Kiwi.com v minulom roku zaznamenalo globálne viac ako 22 miliárd požiadaviek na vyhľadávanie.

Najväčší počet rezervácií leteniek prebehol počas valentínskeho týždňa, teda tesne pred vypuknutím pandémie koronavírusu v Európe, a to nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech a naprieč svetom. Len o necelé dva mesiace neskôr nastal opačný extrém, najväčší prepad z celého roka, teda v čase, keď Slovensko i celý svet čelili vrcholu prvej vlny pandémie.

Chuť cestovať aj v roku 2021 sa prejavuje už v doterajších rezerváciách. V porovnaní s Čechmi, ktorí vyhľadávajú skôr teplejšie destinácie, ako je Barcelona, Málaga alebo Tenerife, Slováci momentálne preferujú lety do Londýna, Dublinu a tiež na východ, a to do Petrohradu, Kyjeva alebo bulharskej Sofie.

Podľa dát Kiwi.com tvoria väčšinu rezervácií lety do európskych destinácií, a to až 94 percent. Cestovateľom zatiaľ prajú aj ceny, v priemere sú letenky zarezervované pre rok 2021 v súčasnosti o 35 percent lacnejšie ako počas pandémie v roku 2020. Aktuálnym trendom sú medzi cestujúcimi last minute lety.

Travel-tech spoločnosť Kiwi.com bola založená v roku 2012 cestovateľmi pre cestovateľov. Jej algoritmus – virtuálne prepájanie – umožňuje používateľom kombinovať lety a pozemnú prepravu s viac ako 800 prepravcami, vrátane tých, ktorí spolu štandardne nespolupracujú. Na Kiwi.com sa denne odohrá vyše 100 miliónov vyhľadávaní. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva 2000 ľudí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA