Sociálne siete

Ekonomika

Slováci počas nadchádzajúceho roka nepredpokladajú zlepšenie ekonomickej situácie

Pokiaľ ide o životnú úroveň, 43 percent opýtaných Slovákov si myslí, že o rok bude ich životná úroveň horšia.

Zverejnené:

Upravené: 12. februára 2021 o 17:24

992

large peniaze beeef
Ilustračné foto, Globalnews/Petra Šturdíková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Pochybnosti, že v priebehu nadchádzajúceho roka sa zlepší ekonomická situácia na Slovensku, dominujú nad priemerom Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra, o ktorom informoval europoslanec Róbert Hajšel (Smer-SD). Podľa prieskumu je 61 percent Slovákov presvedčených, že o rok bude národná ekonomika v horšom stave. Priemer EÚ je pri tomto tvrdení 53 percent.V zlepšenie ekonomickej situácie podľa prieskumu na Slovensku verí 12 percent opýtaných, pričom 25 percent verí, že situácia bude rovnaká.

Pokiaľ ide o životnú úroveň, 43 percent opýtaných Slovákov si myslí, že o rok bude ich životná úroveň horšia. V opak verí 14 percent opýtaných, pričom 41 percent je presvedčených, že ich životná úroveň bude rovnaká. Pokiaľ ide o priemer EÚ, v zhoršenie životnej úrovne verí 24 percent opýtaných a v jej zlepšenie 21 percent. Spolu 52 percent respondentov si myslí, že ich životná úroveň bude za rok rovnaká.

Pokiaľ ide o priority, 51 percent opýtaných Slovákov podľa prieskumu kladie dôraz na znižovanie chudoby a sociálnej nerovnosti. Nasledujú ochrana životného prostredia a biodiverzity (37 percent), zlepšený prístup a kvalita vzdelávania (34 percent) alebo boj proti terorizmu a organizovanému zločinu (32 percent).

Eurobarometer je séria prieskumov verejnej mienky, ktoré zadáva sekcia Analýz verejnej mienky Európskej komisie od roku 1974. V rámci prieskumov sú pravidelne vydávané správy o verejnej mienke v rôznych oblastiach týkajúcich sa Európskej únie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA