Sociálne siete

Ekonomika

Slováci sa považujú za finančne zdatných, no stále máme výrazné rezervy

Len 15 % Slovákov tvrdí, že má vynikajúce vedomosti o financiách a orientuje sa vo finančných záležitostiach komplexne.

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2021 o 10:54

974

peniaze
Ilustračné foto, Unsplash/Markus Winkler

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Až 63 % Slovákov si myslí, že by sa dokázali postarať o svoj rozpočet, hoci pri komplexnejších finančných záležitostiach, ako sú napríklad investície na burze, či plánovanie dôchodku, sa potrebujú poradiť. Medziročne je to nárast zo 61 %. Horšie je to už s komplexnejším finančným vzdelaním. Len 15 % Slovákov tvrdí, že má vynikajúce vedomosti o financiách a orientuje sa vo finančných záležitostiach komplexne. A hoci je to medziročne nárast o 5 percentuálnych bodov, nachádzame sa na úplnom konci celoeurópskeho rebríčka. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intrum.

„Hoci sa finančné vzdelanie na Slovensku medziročne zlepšilo, podiel tých, ktorí sa nedokážu adekvátne postarať o svoje financie, je príliš vysoký,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti Intrum Slovakia Martin Musil. Preto je podľa neho nevyhnutné, aby finančné inštitúcie naďalej prinášali iniciatívy pre podporu vzdelania v oblasti osobných financií.

„Odporúčame dôrazne sa zamerať najmä na mladých ľudí,“ konštatuje Musil. Prieskumom totiž zistili, že najmä najmladší respondenti majú tendenciu nadhodnocovať svoje finančné schopnosti. Na jednej strane najviac z nich tvrdilo, že sa vo financiách vyznajú komplexne, na druhej strane však dopadli v praktickom výpočte najhoršie.

Kľúčovým trendom posledných rokov, ktorý potvrdzujú aj výsledky prieskumu, je zvyšujúca sa dôležitosť internetu v našom každodennom živote. Obmedzenia pandémie znamenali, že čoraz viac ľudí sa za posledných 12 mesiacov vzdelávalo práve prostredníctvom internetu. Zlepšenie finančného zabezpečenia sa po vypuknutí pandémie stalo prioritou pre 46 % Slovákov. A až 39 % sa začalo výraznejšie vzdelávať v oblasti financií.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA