Sociálne siete

Ekonomika

Sociálna poisťovňa: Rok narodenia 1957 až 1965? Ako viem, či mi patrí kompenzácia?

Zverejnené:

Upravené: 14. septembra 2021 o 13:52

418

large dochodcovia unsplash bffd
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/eberhard grossgasteiger

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Najmä ženám (ale aj mužom), ktoré sa narodili v r. 1957-65 a v minulosti im podľa vtedy platného zákona nebola zohľadnená výchova detí pri znížení dôchodkového veku, Sociálna poisťovňa postupne vypláca kompenzáciu. Viacero poistencov sa ňu obracia s otázkami, či na kompenzáciu majú automaticky nárok. Pravidlá spôsobu kompenzácie a okruh poistencov stanovuje zákon o sociálnom poistení, ktorý od 1. januára 2021 nanovo definoval určovanie dôchodkového veku. Informovala o tom Sociálna poisťovna ešte v auguste tohto roka na svojej stránke.

Kompenzáciu možno priznať iba tým, ktorým sa podľa novej právnej úpravy dôchodkový vek zmenil. Niektorým ženám sa však nezmenil. Ide o ženy narodené v rokoch:

  • 1957 – 1958, ktoré vychovali tri a viac detí,
  • 1959 – 1963, ktoré vychovali päť a viac detí.

Zároveň platí, že nárok na kompenzáciu má len ten poistenec, ktorý by novo určený vek bol dosiahol pred 1. januárom 2021, teda v období, kedy mu v tom čase účinný zákon určoval neskorší vek odchodu do dôchodku. Tí, ktorí dovŕšili dôchodkový vek až po 31. decembri 2020, už do dôchodku môžu ísť skôr, a to od veku, ktorý platí podľa nových pravidiel. Zákon im preto nepriznáva nárok na kompenzáciu. Tým, ktorým kompenzácia patrí, ju Sociálna poisťovňa priznáva automaticky, netreba o nič žiadať.

To, či sa poistencovi od 1. januára 2021 zmenil dôchodkový vek, je možné zistiť prostredníctvom kalkulačky na výpočet dôchodkového veku, ktorá je dostupná na webe Sociálnej poisťovne tu: Výpočet dôchodkového veku.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA